1001 vrouwen in de 20ste eeuw Recensie

1001 vrouwen in de 20ste eeuw recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van deze biografieënverzameling. In oktober 2018 is onder redactie van Els Kloek deze uitgebreide verzameling biografieën verschenen van invloedrijke Nederlandse vrouwen uit de vroige eeuw. Het boek kreeg als titel mee 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Tot en met 10 maart 2019 is ook de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum te bezoeken.

1001 vrouwen in de 20ste eeuw Recensie

1001 vrouwen in de 20ste eeuw Recensie

Dat vrouwen in bij de bestudering van de geschiedenis vaak veel te weinig aandacht hebben gekregen, mag inmiddels wel algemeen bekend worden geacht. Deels ligt de oorzaak hiervan in het feit dat mannen decennia lang de meest domininate machtsposities innamen. Bovendien was het ook zo dat het studie van de geschiedenis en het schrijven van biografieën het domein van mannen was. Gelukkig heeft de aandacht voor de rol van vrouwen in de afgelopen decennia steeds meer aandacht gekregen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw toont dit met veel overtuiging aan.

Welke vrouwen hebben een bepalende rol hebben gespeeld in de 20e eeuw?

Het vuistdikke boek, van ruim 1600 pagina’s, 1001 vrouwen in de 20ste eeuw, toont aan dat er heel wat vrouwen zijn geweest die een belangrijke, vaak bepalende rol hebben gespeeld in de Nederlandse maatschappij. De prachtig vormgeven biografieënverzameling toont het onomstotelijke bewijs. Natuurlijk heeft een behoorlijk aantal van de vrouwen die zijn opgenomen in het boek wel enige bekendheid. Maar daarnaast zijn er door de aandacht in het boek ook heel wat vrouwen aan de vergetelheid intrukt.

Prachtige en unieke verzameling vrouwenbiografieën

Met veel zorg en aandacht is dit boek samengesteld door Els Kloek. Zij is trouwens ook de persoon die al in 2003 is begonnen met de website Digitaal Vrouwenlexicon die als basis voor dit boek diende.  Het boek nodigt uit om in te bladeren en er willekeurig een biografie uit te pikken en verrast te raken door de prestaties en betekenis van de betreffende vrouw. Uitgeverij Vantilt heeft ervoor gekozen om deze biografieënverzameling te laten vormgeven door ontwerpster Irma Boom wat het boek bovendien extra cachet geeft. In het Amsterdam Museum kun je trouwens tot en met 10 maart 2019 een tentoonstelling met de gelijknamige titel bezoeken. Het boek 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Theo Jordaan

Els Kloek – 1001 vrouwen in de 20ste eeuw

  • Titel: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw
  • Samenstelling: Els Kloek
  • Soort boek: biografieënverzameling, geschiedenisboek
  • Uitgever: Vantilt
  • Verschenen: oktober 2018
  • Omvang: 1612 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Tags: vrouwen, vrouwengeschiedenis
  • Waardering∗∗∗∗∗ (uitmuntend) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie