Annie Dillard – Pelgrim langs Tinker Creek Recensie

Annie Dillard Pelgrim langs Tinker Creek recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van deze poëtische natuurbeleving. Midden januari 2019 is bij Uitgeverij Atlas contact het boek van de Amerikaanse schrijfster Annie Dillard Pelgrim langs Tinker Creek verschenen.

Annie Dillard Pelgrim langs Tinker Creek Recensie

Annie Dillard gaat op pelgrimage, in een vallei waardoor de rivier de Tinker Creek loopt. Zij woont daar in een huis waarlangs de rivier stroomt. Zij leeft, ademt, eet, verslindt, ondergaat, wordt bedwelmt of beter gezegd laat zich bedwelmen door de natuur  in al haar verschijningsvormen daar langs en in en om de rivier. In haar jonge enthousiasme is niets haar te gek of te veel. Ze ondergaat, of onderwerpt zich aan de natuur als rupsje nooitgenoeg. Het naadje van de kous wil ze weten. Hoe en wat heeft de Schepper bedoeld met dit alles? De natuur als grote kermisattractie en wanneer het donker wordt lijkt de groet goochelaar verdwenen? Hoe zit dat?

Naar her rijk van het echte, waar subjecten en objecten zuiver werken en rusten, zonder geluid

“Ik denk na over de vallei. Dat is zowel mijn werk als mijn tijdverdrijf, een spel. Een heftig spel waarin ik deelneem omdat het toch gespeeld wordt, een spel waarbij zowel vaardigheid als geluk komt kijken, tegen een onzichtbare rivaal – de omstandigheden- en waarin de beloning, die op elk moment als een lichtstraal, evengoed mij als ieder ander kan toevallen. Mijn inzet is de tijd die me gegeven is, de energie die ik er, met liefde, in steek.” (pagina 21)

Kijken, Zien, echt kijken zonder vooringenomenheid, dat is het ingrediënt waarmee het lukt je te laten betoveren, overmeesteren, de ruis van het innerlijk laten voor wat het is, je kijkt erlangs, mild, erkent achteloos haar aanwezigheid en tuurt verder weg. Naar her rijk van het echte, waar subjecten en objecten zuiver werken en rusten, zonder geluid, zegt Dillard.

Annie Dillard Pelgrim langs Tinker Creek Recensie

Het eerste deel van het boek sleurt Dillard je mee naar al het zichtbare, kenbare wat de natuur te beiden heeft. Muskusrat, libellen, kikkers, schaatsenrijders, distelpluisjes, druppels aan het gras, afgeknaagd gras van de muizen, glinsters op de boombladeren na de regen, de dichte mist,vogelzang, spinnen en hun webben, een slangenvel enz.enz. In het tweede deel gaat het over de altijd aanwezige vernietigingsdrang en -drift van diezelfde overweldigende natuur. De wereld van sluipwespen, schimmels, bacteriën, parasieten. De wereld waarin het ene beest of organisme het ander nodig heeft om eitjes in te leggen, bloed te zuigen, in te verpoppen, zich voort te planten, de onzichtbare en donkere kant van de natuur. Het oogverblindende, of beter het ongelooflijke van deze onzichtbare en vaak wrede wereld, die ook natuur heet.

Een achteloze wandeling verandert in gedetailleerd rondkijken

Van alles neemt zij mee naar huis, eizakken van de bidsprinkhaan hangt zij op in eigen tuin, deelt zij uit aan vrienden, druppels water, schimmeldraden, monsters uit de waterpoelen in de buurt, zaadpluizen van planten, plantenzaden, slangenvel. Alles wordt onder de microscoop bekeken. Boeken erbij. Het naadje van de kous. Alles weten om het antwoord te vinden op de grote vraag waarom heeft de Schepper dit allemaal rondgestrooid? Een heel jaar rond langs de grote mysteries van de natuur in de vallei van de Tinker Creek. Wat een cadeau.

Dillard neemt je mee naar al het prachtige zichtbare en onzichtbare wat de natuur te bieden heeft

Nu ben ik zes weken op Texel. Sinds ik dit boek aan het lezen ben is een argeloze wandeling door de natuur hier verandert in een veel gedetailleerder rondkijken. Dit boek werkt erg aanstekelijk op mij. Overal waar ik loop is er het oogverblindende  zichtbare maar ook niet te vergeten van alles buiten mijn gezichtsveld doende wat een onmisbare bijdrage blijkt aan  alle schoonheid hier op dit eiland. Hou je van buiten zijn, erop af, de paden op de lanen in, lezen dit boek. Pelgrim langs Tinker Creek is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

Pelgrim langs Tinker Creek

  • Schrijfster: Annie Dillard (Verenigde Staten)
  • Soort boek: poëtische non-fictie, natuurbeschouwing
  • Origineel: Pilgrim at Tinker Creek (1974)
  • Nederlandse vertaling:
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen: januari 2019
  • Omvang: 304 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het boek

In 1971 woont Annie Dillard, schrijfster van ‘Pelgrim langs Tinker Creek’, een jaar in de Amerikaanse staat Virginia, in een vallei waardoor de rivier Tinker Creek stroomt. Bijna dagelijks zwerft ze langs de oevers, waar haar geen detail ontgaat. Energiek en bezield vertelt ze in haar boek over de vaak genadeloze natuur in en rond de rivier en laat ze zien hoe gedurende de seizoenen alles onophoudelijk aan verandering onderhevig is. Ze dwingt de lezer voortdurend naar de details te kijken, en confronteert hem aldoor met het mysterie, de schoonheid én de wreedheid van het leven. En dat is meteen de grootste les van Dillards proza: dat we niet los van de natuurlijke wereld leven, maar er deel van uitmaken.

Het met de Pulitzer Prijs bekroonde Pelgrim langs Tinker Creek; is een subliem poëtisch essay, een zoektocht naar de betekenis van het leven en een natuurklassieker van jewelste.

Bijpassende Boeken en Informatie