Benjo Maso – Nederland heeft weer de gele trui Recensie ∗∗∗∗∗

Benjo Maso Nederland heeft weer de gele trui recensie en informatie over de inhoud van het boek. Op 17 juni 2019 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact het boek over de geschiedenis van het Nederlandse wielrennen 1961-1985 van Benjo Maso. Het wielerboek heeft als titel Nederlanders heeft weer gele trui.

Benjo Maso Nederland heeft weer de gele trui Recensie en Informatie

Benjo Maso is uitgegroeid tot de historicus van het Nederlandse wielrennen. Na zijn alom geprezen boek Nederland heeft de gele trui, heeft hij nu een geschiedenis geschreven van het Nederlandse wielrennen tussen 1961 en 1985. Nederland heeft weer de gele trui beschrijft de definitieve opkomst van het Nederlandse profwielrennen, inclusief de succes en touroverwinningen van Jan Janssen en Joop Zoetemelk.

Aangezien wielrennen de sport is met de meest mythes, de omerta als het om doping gaat en combines, is het een grote uitdaging om feit en fictie van elkaar te scheiden. Toch is het Benjo Maso wonderwel gelukt om een aantal mythes te ontkrachten en de feiten rondom het Nederlandse wielrennen op een rijtje te krijgen.

Benjo Maso Nederland heeft weer de gele trui Recensie en Informatie

Per jaar beschrijft Benjo Maso de ontwikkelingen zoals die hebben plaatsgevonden in het wielrennen in Nederland. Wat de successen zijn. Welke ploegen er actief waren. Hoe de ploegen geformeerd zijn en wie de touwtjes in handen hebben. Ronduit fascinerend zijn de verhalen over de totstandkoming van de wielerploegen waarbij ploegleiders en de wielerbond eerder tegenstanders waren dan met elkaar samenwerkten. Maar ook de verhalen over de rol van omstreden ploegleiders bij wie de waarheid een nogal flexibel begrip was, komen ruimschoots aan bod.

Eén van de allerbeste wielerboeken ooit in het Nederlandse taalgebied verschenen

Benjo Maso veel mythes riondom het wielrennen ontkracht en, voor zover mogelijk zoveel mogelijk feiten boven tafel weten te krijgen, Ondanks het feit dat kleurrijke verhalen het wielrennen nog boeiender maken en je soms de waarheid niet wilt weten, doet dit geen enkele afbreuk aan Nederland heeft weer de gele trui. Soms is de waarheid misschien nog wel boeiender. Tel daarbij op dat Benjo Maso een prachtige stijl heeft en ook minder bekende verhalen boven tafel weet te halen en je hebt een prachtig wielerboek in handen. Sterker nog het is één van de allerbeste wielerboeken die ooit in het Nederlandse taalgebied zijn verschenen. Nederland heeft weer de gele trui is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Theo Jordaan

Nederland heeft weer de gele trui

De geschiedenis van het Nederlandse wielrennen 1961-1985

  • Schrijver: Benjo Maso (Nederland)
  • Soort boek: wielerboek, sportboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen : 17 juni 2019
  • Omvang: 448 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van het boek

In de vroege jaren zestig, waar dit langverwachte tweede deel van de geschiedenis van het wielrennen op de weg begint, had de nationale wielersport een dieptepunt bereikt. Er waren weliswaar een paar Nederlanders die goede prestaties leverden, maar zij waren allen in buitenlandse dienst. Een eigen wielerploeg bestond niet. Toen Jan Janssen in 1964 wereldkampioen werd en vier jaar later de Tour won, begon dit te veranderen.

Maar een werkelijk nieuwe situatie kwam pas met de oprichting van de Raleigh-ploeg (1974-1983). Hoogtepunten van Raleigh waren onder andere de Tourzege van Zoetemelk en de wereldkampioenschappen van Knetemann en Raas. Nederland stond nu ook internationaal als wielerland op de kaart. Het boek eindigt in 1985, het jaar dat de “grote vier’ van de Raleigh-periode, Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk, de laatste grote zege uit hun carrière behaalden.

Bijpassende Boeken en Informatie

Benjo Maso Nederland heeft de gele truiBenjo Maso – Nederland heeft de gele trui
Over wielrennen in de lage landen
Uitgever: Atlas Contact
Waardering redactie∗∗∗∗ (uitstekend)
Er was een tijd dat het Nederlands kampioenschap wielrennen buiten onze grenzen werd verreden. De regering vond het te gevaarlijk om in het drukke verkeer mensen hard te laten fietsen…lees verder >