Bastiaan Rijpkema – Waarom een parlement?

Bastiaan Rijpkema Waarom een parlement? Op 28 juni 2024 verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek over de architectuur van macht en democratie. Je kunt hier informatie lezen over de inhoud van het boek en over de schrijver. Bovendien is er aandacht voor de boekbespreking en recensie van Waarom een parlement?, geschreven door Bastiaan Rijpkema.

Bastiaan Rijpkema Waarom een parlement? recensie en informatie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Waarom een parlement? het nieuwe boek van Bastiaan Rijpkema dan besteden we er hier aandacht aan.

Bastiaan Rijpkema is in 1987 geboren in Zwolle. de hoofdstad van Overijssel. Hij studeerde rechten op de Erasmus Universiteit in Rotterdam en daarna haalde hij een Master of Laws in Encyclopedie en Filosofie van het Recht aan de Universiteit Leiden. In 2015 promoveerde hij in Leiden waarbij zijn promotor was Paul Cliteur was.

Hij publiceerde al een aantal boeken waarvan zijn eerste Weerbare democratie, uit 2015 de publieksversie van zijn proefschrift was. Dit boek werd ook in het Engels vertaald. In 2000 verscheen Lokale weerbare democratie en daarnaast schreef hij een aantal boeken met Afshin Ellian. Waarom een parlement? Architectuur van macht en democratie waarover je hier alle informatie kunt lezen, verschijnt begin 2024.

Bastiaan Rijpkema Waarom een parlement

Waarom een parlement?

Architectuur van macht en democratie

  • Auteur: Bastiaan Rijpkema (Nederland)
  • Soort boek: boek over politiek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 28 juni 2024
  • Omvang: 128 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het nieuwe boek van Bastiaan Rijpkema

In Waarom een parlement? vraagt rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema zich af wat nog de plaats van ons parlement is. Wat is de status van een parlement in een wereld waarin macht zich steeds meer aan het zicht lijkt te onttrekken? En vraagstukken overweldigende ‘hyperobjecten’ zijn geworden, van klimaat tot wereldeconomie? De vraag naar de waarde van het parlement stelde de controversiële Duitse denker Carl Schmitt al in 1923. Volgens Schmitt was het leven uit het idee parlement verdwenen. Het kon zijn twee centrale principes – vrije discussie en openbaarheid – niet meer waarmaken. Het parlement stond nog overeind, maar slechts uit ‘mechanische volharding’. Een kleine eeuw later lijken de omstandigheden voor het parlement eerder verslechterd dan verbeterd. Hoe kan het Nederlandse parlement zijn relevantie terugwinnen? Niets minder dan onze democratie staat op het spel.

Bijpassende boeken