Ben Smith – Doggerland Recensie ∗∗∗∗∗

Ben Smith Doggerland Recensie Waardering en Informatie over de inhoud het boek. Op 4 april 2019 is bij Uitgeverij Atlas Contact de debuutroman Doggerland van de Engelse schrijver Ben Smith verschenen.

Ben Smith Doggerland Recensie

Ruim 8000 jaar geleden verdween Doggeland onder de zeespiegel ndat het Engeland verbond met het vasteland van Europa. In de debuutroman van Ben Smith is het de locatie van een gigantisch park met windmolens dat zich uitstrekt over een enorm gebied. Een jonge man is samen met een oudere man verantwoordelijk voor het onderhoud van de windmolens. Zo nu en dan krijgen ze bezoek van een bevoorradingsschip. Verder zijn de twee mannen totaal op zichzelf  en elkaar aangewezen. Het Bedrijf, de organisatie waarvoor ze werken, lijkt, zij het op de achtergrond, alle touwtjes in handen te hebben.

Ben Smith Doggerland Recensie

Ben Smith heeft zijn roman ergens in de nabije toekomst gesitueerd. De zee rondom het windmolenpark lijkt verstoken van elk leven. Toch vissen de mannen regelmatig. Maar ze halen alleen afval en vooral plastic omhoog. De jongen, zowel hij als de oude man krijgen verder geen naam, is op het windmolenpark gekomen nadat zijn vader die er eerder werkte, spoorloos verdwenen is. Het Bedrijf eiste daarna dat de jongen zijn plaats innam. Blijkbaar heeft deze organisatie alle macht in handen.

Stormachtige zee, zout, roest, verval en bedompte leefomstandigheden

Als de jongen op één van zijn tochten door het windmolenpark op een gestrand schip stuit, gaat hij op onderzoek uit. Hij vermoed dat het de boot is waarmee zijn vader is verdwenen. Dat is dan ook het moment waarop hij zelf besluit op onderzoek uit te gaan en hij weet zelfs de uiterste rand van het windmolenpark te bereiken. Maar of dat hem ook aan het leven in Doggerland laat ontstappen blijft de vraag.

Zeer overtuigende en indringende debuutroman

De stormachtige zee, het zout, roest, verval en bedompte leefomstandigheden zijn alom aanwezig in deze zeer geslaagde debuutroman. De rauwe leefomstandigheden staan in schril contrast met de liefdevolle wijze waarop Ben Smith zijn hoofdpersonen heeft getekend. Integer, soms verstild, weet hij een ingringend beeld te schetsen van mensen die onder zware omstandigheden moeten zien te overleven. En hij doet dat met verve. Doggerland van Ben Smith is een zeer overtuigende en indrukwekkende debuutroman die is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Theo Jordaan

Doggerland

  • Schrijver: Ben Smith (Engeland)
  • Soort boek: dystopische roman, psychologische roman
  • Origineel: Doggerland
  • Nederlandse vertaling: Kees Mollema
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen: 4 april 2019
  • Omvang: 264 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering NRC∗∗∗∗ (uitstekend) Rob van Essen
  • Waardering redactie:  ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Inhoud van Doggerland

Op de Noordzee, ver weg van wat er over is van de kustlijn, strekt een windmolenpark zich uit tot aan de horizon. De jongen en de oude man, van wie de leeftijd niet valt in te schatten, zijn belast met het onderhoud, terwijl de eeuwige golven merkwaardige ladingen rommel door de watervelden met turbines sleuren. Het vasteland is slechts een herinnering, evenals de vader van de jongen, die door De Firma naar het oneindige windmolenpark is gestuurd om zijn vaders plaats in te nemen na diens verdwijning.

Vragen over het hoe en waarom worden door de oude man niet beantwoord. De oude man vist naar verloren gegane dingen, de jongen zoekt naar ?inters bewijs over de waarheid rondom het lot van zijn vader. Langzaam rijpt bij hem een ontsnappingsplan. Een hypnotiserend, weemoedig verhaal over eenzaamheid en hoop, natuur en overleven.

Bijpassende Boeken en Informatie