Clare Pollard – Delphi

Clare Pollard Delphi recensie en informatie over de inhoud van de roman. Op 13 april 2023 verschijnt bij uitgeverij Orlando de Nederlandse vertaling van de coronaroman van de Britse schrijfster Calre Pollard.

Clare Pollard Delphi recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Delphi. Het boek is geschreven door Clare Pollard. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de roman van de uit Engeland afkomstige schrijfster Clare Pollard.

Recensie van Monique van der Hoeven

“Ik heb het gehad met de toekomst. Komt me de neus uit, de toekomst. Ik wil er niets meer mee te maken hebben”. Met deze regels begint de onheilspellende roman Delphi geschreven door de Engelse schrijfster Clare Pollard. Het werk werd in 2023 door uitgeverij Orlando in het Nederlands uitgegeven.

Op een vreemde manier onheilspellend voelt het boek… eigenlijk al meteen vanaf het begin. De hoofdpersoon uit het boek schrijft in 2020 – midden in de Corona Pandemie (en nog niet wetende hoe die zich zal ontwikkelen!) – een boek over manieren van toekomst voorspellen in de Griekse Oudheid. Dat zijn er heel wat: van orakels die door middel van goddelijke inspiratie of waanzin de toekomst voorspelden tot aan voorspelling op basis van ingewanden.

Zelf bevindt ze zich met haar man en zoon in een zeer onzekere tijd. Hun geplande vakantie naar Delphi kan door het Corona-virus niet doorgaan. En waar kan ze zich nu nog op verheugen? Het leven is onzeker, saai en de angst regeert… het internet wordt afgezocht naar nieuws. Ze stelt dat het internet de nieuwe religiositeit is: gezien en gehoord worden, niets blijft ongezien. Haar grootste angst is om “te vervagen” zoals dat met vrouwen vanaf een bepaald moment schijnt te moeten gebeuren.

Maar hoe gaat het eigenlijk onder haar neus met haar zoon in deze tijd? En met haar relatie?

Een prachtig geschreven en zeker ook verrassende roman,  beklemmend spannend om te lezen van begin tot eind, gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).


Clare Pollard Delphi recensie

Delphi

 • Schrijfster: Clare Pollard (Engeland)
 • Soort boek: Engelse roman
 • Origineel: Delphi (2022)
 • Uitgever: Uitgeverij Orlando
 • Verschijnt: 13 april 2023
 • Omvang: 256 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Prijs: € 22,99 / € 15,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Recensie en waardering van de roman

 • “Dit is niet de eerste ­­– en zeker niet de laatste – pandemische roman, maar het is misschien wel de meest briljante… Delphi houdt je volledig in z’n greep tot aan het hartverscheurende einde.” (Daily Mail)
 • “Intelligent, warm en met humor geschreven.” (The Guardian)

Flaptekst van de roman van Clare Pollard

Het is 2020 en in een tijd die turbulenter is dan iemand van ons zich ooit had kunnen voorstellen, probeert een vrouw een boek te schrijven over profetie in de Griekse oudheid. Terwijl ze worstelt met de steeds knellender greep van een lockdown, een huwelijk dat in crisis verkeert en een tienjarige zoon die steeds verder lijkt af te drijven, raakt ze geobsedeerd door onze vele vormen van divinatie: door orakels, tarotkaarten en theeblaadjes, en de vragen die we ons altijd al hebben gesteld terwijl we scrollen en klikken en ons verzetten tegen ons lot. Daarbij ontgaat haar dat de toekomst  haar eigen huis binnendringt. Want ondanks onze beste bedoelingen – onze offers en onze dealtjes met de goden – kunnen tijd, zekerheid en soms ook degenen van wie we houden, ons nog steeds ontglippen…

Intelligent en onheilspellend, hilarisch en vlijmscherp, is Delphi niet zomaar een momentopname maar een tijdcapsule, die op behendige wijze ons verleden en heden vastlegt, en hoe we maar doorgaan in een wereld die steeds onzekerder en absurder wordt.

Bijpassende boeken en informatie