Corinne van der Velden – Negentig

Corinne van der Velden Negentig recensie en informatie van dit boek over de jaren 90. Op 27 oktober 2020 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact het boek over de jaren 1990 – 1999, geschreven door Corinne van der Velden.

Corinne van der Velden Negentig recensie en informatie

Negentig wordt een trip down memory lane genoemd. En dat is exáct wat het is. Het perfecte boek voor iedereen die houdt van nostalgie. Hoe was het ook al weer? Wat speelde er? Wat zegt dat over de maatschappij? Dat vindt je allemaal in Negentig!

De jaren 90: een tijd van optimisme en gigantische welvaart

Popcultuur in de jaren ’90, hoe was dat? Wat was er op tv? Wie stond er in de hitlijsten? Welke boeken lazen we? Wat was de algehele sfeer in die tijd? “Negentig” geeft antwoord op al die vragen. Aan de hand van gesprekken met de mensen die toen “hip and happening” waren, haalt Corinne van der Velden herinneringen op. Artiesten, producenten en schrijvers. Daarnaast kijkt ze samen met deskundigen op het gebied van onder andere media en psychologie waarom juist deze mensen bestaansrecht kregen. De jaren ’90 kenmerken zich door veel optimisme. Eigenlijk alles ging goed. Er was veel welvaart, er heerste politieke rust. Alles kon en mocht. Toch had succes, ook een keerzijde. Dat blijkt vooral uit verhalen van bijvoorbeeld Sabine Wendel die als bewoner in het populaire Big Brother zat. Of de ervaringen van zangeres Natascha Scheffers die met de meidenband Close II You een antwoord op de Spice Girls moest zijn.

Corinne van der Velden Negentig Recensie

Geboren in 1981, maakt dat de jaren ’90 mijn pubertijd vormden. Misschien dat ik daarom zo heb genoten van Negentig. Het gaat over de tijd die me voor een groot deel heeft gevormd. Ik ken werkelijk elke hit en elke film nog die in het boek wordt geschreven. Het leuke is, dat Corinne er meer van maakt dan alleen maar een trip down memory lane. Ze plaatst de gebeurtenissen in een politiek, economische en sociaal perspectief. Dat de opkomst van meidengroepen als de Spice Girls en de Nederlandse formatie min of meer een derde feministische golf betekende, heb ik nooit zo bij stil gestaan. Maar het snijdt wel hout. De vormgeving van elk hoofdstuk is een mooie visuele toevoeging. Helemaal in de stijl van de jaren ’90. Een korte opsomming van nieuwsfeiten, die verder geen aandacht krijgen, maar wel nog meer perspectief geven.

Perfecte combinatie van het o zo karakteristieke, optimistische vermaak, vermengd met een kritische terugblik

Negentig heeft de luchtige toon van vermaak, die past bij het decennium. Het is echter meer dan dat. Het helpt begrijpen waarom onze huidige maatschappij is geworden zoals hij nu is. Een groot deel van de jaren ’90 is nog niet digitaal. Het komt net op, aan het einde er van. Eén van de grootste veranderingen van de afgelopen jaren, die het hele leven volledig veranderd heeft. Daarnaast helpt Negentig me mijn eigen jeugd beter begrijpen. En het doet me realiseren in wat een bijzondere tijd ik eigenlijk ben opgegroeid! Negentig is een perfecte combinatie van het o zo karakteristieke, optimistische vermaak, vermengd met een kritische terugblik. Negentig is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

Negentig

Boek over de jaren 90

  • Schrijfster: Corinne van der Velden (Nederland)
  • Soort boek: jaren 90 boek, geschiedenisboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 27 oktober 2020
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Corinne van der Velden bij Tijd voor Max

Op vrijdag 30 oktober 2020 is Corinne van der Velden te gast in het tv-programma Tijd voor Max om over haar boek te vertellen.

Flaptekst van het boek over de jaren 90 van Corinne van der Velden

Corinne van der Velden neemt je in ‘Negentig’ mee op een onweerstaanbare trip down memory lane door de populaire cultuur van de jaren negentig. Roos en Arnie, Sabine en Bart, Catherine Keyl, Carry Slee, je eigen Sims: wie herinnert ze zich niet? En wat te denken van nummers als ‘Never Alone’, ‘Have you ever been mellow’, ‘Coming home’ en ‘Vijftien miljoen mensen’? Maar een nostalgische blik alleen doet het decennium tekort. Was het een onbezorgde, optimistische tijd, waren we argeloos naïef, was het ‘the greediest decade in history’? Via ‘Big Brother’, TMF, ‘Sex met Angela’ en ‘GTST’ ontvouwt zich een verhaal over individualisme, diversiteit, vrijheid, consumentisme en toenemende globalisering. ‘Negentig’ laat je met nieuwe ogen naar de nineties kijken.

Bijpassende boeken en informatie