De flat aan het einde van de wereld

Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir De flat aan het einde van de wereld recensie en informatie over de inhoud van dit kinderboek uit IJsland met tekeningen van en Linde Faas. Op 30 augustus 2022 verschijnt bij Uitgeverij Volt de Nederlandse vertaling van het IJslandse kinderboek Blokkin á heimsenda, geschreven door Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir.

Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir De flat aan het einde van de wereld recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering lezen van het kinderboek De flat aan het eonde van de wereld. Het boek is geschreven door Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het kinderboek voor 10+ jaar van de IJslandse schrijfsters Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir.

Recensie van Jolien Dalenberg

Eindelijk zal Björk haar oma Eiland gaan ontmoeten. Ze heeft al over haar gefantaseerd, een oma die chocolademelk met je drinkt, en daar koekjes bij geeft. Het lijkt haar heerlijk. Oma Eiland wóónt ook echt op een eiland. Een heel afgelegen eiland. Als ze met haar ouders en broer Ingó van de veerboot afstapt, blijkt alles heel anders te zijn dan in haar fantasie. De kinderen doen vreemd, haar vader eigenlijk ook en haar oma lijkt in de verste verte niet op de oma uit haar fantasie. Tot overmaat van ramp komt ze er achter dat de laatste veerboot van dat jaar zojuist is vertrokken. En dat ze een hele winter lang op een afgelegen eiland moet zien te overleven…

De winter overleven op een afgelegen, vreemd eiland

Een boek dat je meteen in zijn greep houdt, personages die direct in je hart gaan zitten. Het IJslands dagblad noemt het een “klassieker in wording” en daar ben ik het helemaal mee eens. Het verhaal is origineel, zeker geen dertien in dozijn en wordt vlot verteld. Björk heeft het hart op de juiste plek, maar ook voor op haar tong liggen. Waardoor ze soms in moeilijkheden komt. Maar haar bedoelingen zijn eigenlijk altijd goed, zodat je haar als lezer direct vergeeft. Niet alleen Björk is een interessant personage. Ook oma en de ouders van Björk springen er voor mij uit. Eigenlijk de hele gemeenschap. Het laat heel mooi zien dat er meer is in het leven dan Netflix en gamen, zonder belerend te worden. De schrijvers weten het zo te brengen dat het heel logisch wordt. De verkapte boodschap, dat we wel eens wat zuiniger met de wereld mogen omgaan, zit verpakt in een schitterend, liefdevol en enigszins spannend verhaal. Dat maakt dit boek echt tot een van de beteren in zijn soort.

Prachtig verhaal dat hoop geeft en je lang bij zal blijven

Voor iedereen die geniet van boeken met inhoud, waarbij de karakters heel toegankelijk zijn, zich ontwikkelen en mogen groeien, is De flat aan het einde van de wereld een absolute must. Daarnaast laat het mooi zien dat niets zwart/wit is, en dat ieder persoon wel een talent heeft om te delen met anderen. Maar ook, dat het niet verkeerd is om te genieten. In een wereld die soms lijkt te neigen naar polarisatie, is dit een verhaal dat, misschien onbedoeld, heel mooi laat zien dat én én heel goed mogelijk is. Dat het één (goed voor de planeet zijn) náást het ander (genieten van zon, vakantie, lekker eten) kan staan. Een prachtig verhaal dat hoop geeft en je lang bij zal blijven. Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).


De flat aan het einde van de wereld Recensie IJslands kinderboek

De flat aan het einde van de wereld

 • Schrijfsters: Arndís Þórarinsdóttir, Hulda Sigrún Bjarnadóttir (IJsland)
 • Soort boek: kinderboek voor 10+ jaar
 • Origineel: Blokkin á heimsenda (2020)
 • Nederlandse vertaling: Willemien Werkman
 • Uitgever: Uitgeverij Volt
 • Verschijnt: 30 augustus 2022
 • Omvang: 318 pagina’s
 • Uitgave: gebonden boek / ebook
 • Prijs: € 16,99 / € 9,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Winnaar Icelandic Literairy Award 2020
 • Waardering redactie:∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het kinderboek uit IJsland

Dawn is door het dolle heen als ze voor het eerst haar oma gaat ontmoeten. Oma Verweg, zoals ze genoemd wordt, woont op een eiland aan het einde van de wereld. Als de ferry aanmeert, valt Dawn van de ene verbazing in de andere. De bleke kinderen die haar tegemoet zwaaien hebben nog nooit een hond gezien. Er blijkt geen wifi te zijn op het eiland, behalve als je op de punt van een klif je iPad in de lucht houdt, laat staan dat de inwoners ooit van Minecraft hebben gehoord. Haar oma blijkt niet echt de oma te zijn die je je voorstelt bij een schattig oud vrouwtje en iedereen op het eiland woont in hetzelfde gebouw… En waarom zijn de bewoners toch zo blij met een berg aardappels? Als ook nog blijkt dat zojuist de laatste boot van het seizoen is vertrokken, is Dawn in alle staten.

Een uniek en hartverwarmend verhaal over het grote contrast tussen onze gehaaste, individuele wereld en een eiland in the middle of nowhere waar iedereen samenwerkt om er het beste van te maken.

Bijpassende boeken en informatie