Diana Tjin – De catalograaf

Diana Tjin De catalograaf recensie en informatie over de inhoud van deze nieuwe roman. Op 1 april 2020 verschijnt bij Uitgeverij In de Knipscheer de nieuwe roman van de Nederlands-Surinaamse schrijfster Diana Tjin.

Diana Tjin De catalograaf Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van De catalograaf, de nieuwe roman van Diana Tjin. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden te vinden. Bovendien kun je op deze pagina informatie over de inhoud van de roman van schrijfster Diana Tjin.

Een liefdesgeschiedenis is de ondertiteling van deze roman, en dat is het ook. Edgar, die zijn leven lang nooit ergens anders heeft gewerkt als in de bibliotheek van de universiteit als catalograaf. En nu, nu gaat hij met pensioen. Hij wordt benijd, maar Edgar denkt aan zijn toekomst. Een beetje heel veel vrije tijd “ dreigt hem te overspoelen door het plotseling wegvallen van zijn werktitme en het door de jaren heen, delicaat maar aangenaam evenwicht tussen zijn vijfdaagse werkweek en de vele bezigheden daarbuiten” blz10. Zijn vak, en de uitermate precisie waarmee hij dit uitvoerde, hield hem ver weg bij zijn diepste zielenroerselen. De geschiedenis van zijn uit Suriname afkomstige ouders met een Chinees Joodse wortels.

Ontroerende geschiedenis van een onthecht gezin in Nederland

Zijn grote vraag over wie hij nu eigenlijk was. Het roerige huwelijk van zijn ouders. De bijzondere buien van zijn moeder die regelmatig opgenomen werd in een psychiatrische kliniek. De (niet)scheiding van zijn ouders. Zijn rol als kind om als maar op zijn hoede te zijn. Zijn stinkende best te doen haar blij te maken. Het onverwachte overlijden van zijn moeder die jaren kanker had en niemand daarover vertelde. Zijn blunder met een meisje op de schaakclub, daar nooit meer heen durfde en toen ook maar meteen zijn studie eraan gaf. En tante Aaltje, de buurvrouw met een rugtas vol met mensenkennis. Die er was wanneer moeder  van het padje was en er nu is voor hem, maar zij is hem te veel.

Kortom, hij raakt in een ernstige dip, en daar komt zijn vader hem redden. Samen rijden zijn naar Portugal om op zoek te gaan naar de roots van zijn moeder. Zij bleek een Sefardische Jodin afkomstig uit Portugal en haar familie vluchtte vanwege de Spaanse Inquisitie naar Suriname. Hij ervaart daar een nieuw soort thuiskomen. Hij herkent de mensen daar en zij herkennen hem.

Dan, terug uit Portugal wordt Edgar door een vriend gevraagd om voor de periode van drie maanden een klus te klaren voor de universiteits- bibliotheek. Ja, hij moet zich bij elkaar pakken en ja, hij gaat dat doen.

Diana Tjin De catalograaf Recensie

En dan begint Tjin, zelf catalograaf met de vraag op pagina 150: ”Hoe wordt iemand eigenlijk catalograaf?” Er volgt een geweldig antwoord, de spot drijvend met het vak, met zichzelf?  “Het helpt beslist om gestopt te zijn met je studie zonder ook maar een flauw idee te hebben wat  je moet doen met je in één klap onbestuurbaar geworden leven. En wat je ook kan helpen om tot een dergelijke carrièrestap te komen, is in een peilloos diepe identiteitscrises te belanden na het overlijden van een van je ouders. Daar waar het echte leven te ongrijpbaar, te beangstigend is geworden, biedt het leven van een catalograaf orde en regelmaat.”

Nu dus met pensioen. Na zijn afscheidsfeest rijdt Edgar met teveel drank op naar het huis van zijn vader in Groet, het vroegere vakantiehuis van het gezin.  Hij wandelt naar het strand en struikelt. Een man, Charles, die in het grote witte huis woont waar hij vroeger als kind regelmatig langs wandelde en over fantaseerde herkent hem van een ontmoeting in de bibliotheek en vraagt hem, hem te helpen met het maken van een catalogus automata. Voor een veiling, voor de verkoop. Dus zijn leegte wordt alsnog gevuld. Of dat nu zo’n handige set is van Edgar?

Over nergens bij horen, over op zoek gaan naar identiteit, zonder je wortels te verloochenen

Diana Tjin schrijft met deze roman een ontroerende geschiedenis over een onthecht gezin in Nederland. Over familiebanden, over mensen uit verre orden die in Nederland komen wonen, over nergens bij horen, over op zoek gaan naar identiteit, zonder je wortels te verloochenen. Over discriminatie, over ingewikkelde familiegeschiedenissen. Met heel veel humor, maar zeker ook met veel respect en liefde voert zij haar hoofdpersonages op. Ik ben van hen gaan houden en hoop van harte dat Edgar het geluk vindt wat hij in mijn ogen zeker verdient, gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

De catalograaf

Een liefdesgeschiedenis

  • Schrijfster: Diana Tjin (Nederland)
  • Soort boek: psychologische roman
  • Uitgever: In de Knipscheer
  • Verschijnt: 1 april 2020
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst nieuwe roman van Diana Tjin

De roman De catalograaf heeft als ondertitel ‘een liefdesgeschiedenis’. Edgar werkte decennialang als catalograaf bij de Universiteitsbibliotheek. Nu is het voor hem tijd om van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten. Daar heeft hij geen zin in. Sterker nog, deze man van rust, regels en regelmaat ziet de oneindige hoeveelheid vrije tijd met angst tegemoet. Teveel tijd om na te denken over het huwelijk van zijn ouders, over zijn afkomst en identiteit, over de mensen die hij kwijt is geraakt, de liefdes die niet tot bloei kwamen… Als hij van een verzamelaar het aanbod krijgt opnieuw aan de slag te gaan, zet dat zijn leven op zijn kop.

Diana Tjin is geboren in Amsterdam (1961). Haar beide ouders zijn afkomstig uit Suriname. Ze heeft Klassieke Talen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is werkzaam als Erfgoed catalografe bij de Universiteitsbibliotheek. Ze debuteerde spraakmakend met de roman ‘Het geheim van mevrouw Grünwald’. Ook haar coming of age-roman ‘Een Bijlmerliedje’ werd goed ontvangen. De catalograaf is haar derde roman.

Bijpassende boeken en informatie