Dirk Van Boxem – Morgenster Recensie ∗∗∗∗

Dirk Van Boxem Morgenster recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van deze historische roman. Op 15 februari 2019 verschijnt bij Uitgeverij Polis de roman van de Vlaamse schrijver Dirk Van Boxem Morgenster.

Dirk Van Boxem Morgenster Recensie

Wat een prachtig en verrassend boek heeft de Vlaamse auteur Dirk van Boxem met Morgenster geschreven! En het is nog wel zijn debuutroman. Morgenster gaat over het gelijknamige en echt bestaande art-nouveau huis Morgenster in de Antwerpse Cogels-Osylei. Het huis is ontworpen door de architect Jos Bascourt. Bascourt komt als personage ook voor in deze roman, maar is daarin door Van Boxem gefictionaliseerd.

Het boek vertelt over Anna, een (ex)courtisane, die een beter bestaan voor zichzelf wil. Zij ontmoet de Duitse Heinz en krijgt een relatie met hem. Ze weet hem te overtuigen een huis voor haar te bouwen. Architect Jos Bascourt krijgt de opdracht en gaat samen met Heinz aan de slag met de plannen. Bascourt ontmoet ook Anna en krijgt gevoelens voor haar. Heinz’ leven speelt zich deels af in Antwerpen, met Anna, en deels in Hamburg, waar hij een vrouw heeft, Greta, die de leiding voert over zijn bedrijf.

Dirk Van Boxem Morgenster Recensie

Mooie roman over een boeiende tijd en met interessante en niet-alledaagse personages

Terwijl de bouw van Morgenster vertraagd wordt door een staking in de bouw, vertrekt Heinz naar Duitsland. Als hij plotseling van het toneel verdwijnt, en zowel Greta als Anna niet weten waar hij is gebleven, krijgen de twee vrouwen een bijzondere band. Zowel Greta als Anna, hoewel hun kennismaking door de verdwijning van Heinz natuurlijk hoogst ongebruikelijk en voor beide vrouwen niet-zelfgekozen is, zijn sterke vrouwen, die in een door mannen gedomineerde wereld hun weg zoeken.

Morgenster is een mooie roman over een boeiende tijd en met interessante en niet-alledaagse personages. De verhaallijn is verrassend. Van Boxem heeft een prettige en vlot leesbare schrijfstijl. Al met al een boek wat een grote aanrader is wat mij betreft – zeker voor wie van historische romans houdt en van de art nouveau stijl en periode. Dirk Van Boxem – Morgenster is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Dirk Van Boxem – Morgenster

  • Titel: Morgenster
  • Schrijver: Dirk Van Boxem (België)
  • Soort boek: historische roman
  • Uitgever: Uitgeverij Polis
  • Verschenen: 15 februari 2019
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Tags: Antwerpenbelle époque, Hamburg
  • Waardering redactie∗∗∗∗ (uitstekend)

Uitgaves van Morgenster

Inhoud Dirk Van Boxem Morgenster

Antwerpen, Zurenborg, 1904. Anna overhaalt haar Duitse minnaar Heinz om een huis te bouwen in de Cogels-Osylei. Architect Jos Bascourt krijgt de opdracht. De twee mannen werken samen aan het art-nouveauhuis, dat al snel de naam Morgenster krijgt. Tussen de zwierige krullen en ornamenten die stilaan vorm krijgen, meanderen ook de levens van de drie: Jos, die steeds meer voor Anna begint te voelen, Heinz, die blijft pendelen tussen Antwerpen en zijn thuisstad Hamburg, en Anna, die als vrouw haar weg zoekt in een wereld die nog steeds wordt gedomineerd door mannen.

Tegen de achtergrond van de belle époque, de broedkamer van de wereld zoals wij die kennen, vertelt Dirk Van Boxem in Morgenster een verhaal van persoonlijke emancipatie en maatschappelijke ontvoogding, en van de eeuwige strijd om de liefde.

Bijpassende Boeken en Informatie