Dörte Hansen – Middaguur Recensie ∗∗∗∗∗

Dörte Hansen Middaguur recensie en informatie over de inhoud van deze Duitse roman. Op 23 april 2019 is bij Uitgeverij HarperCollins de nieuwe roman Middaguur van de Duitse schrijfster Dörte Hansen verschenen.

Dörte Hansen Middaguur Recensie

De debuutroman Het oude land van schrijfster Dörte Hansen was in Duitsland een enorme bestseller en vond ook in Nederland een behoorlijk lezerspubliek. Niet alleen dat het boek is alom geprezen. Dat stel natuurlijk een grote verwachting bij een tweede roman. En het is altijd de vraag of deze ook echt waargemaakt wordt. Gelukkig maakt Middaguur deze hoge verwachtingen waar. Sterker nog de tweede roman steekt haar debuut naar de kroon.

Universeel verhaal van de teloorgang van een kleine dorpsgemeenschap

Dörte Hansen vertelt over de teloorgang van een klein fictief dorp Brinkebüll in het uiterste noordwesten van Duitsland, in de buurt van het stadje Husum. Een omgeving die de schrijfster goed kent omdat ze er zelf is opgegroeid. Aan het begin van Middaguur kondigt de enigszins verwarde dochter van Sönke Feddersen, de kroegbaas van het dorp het al, De Welt geiht ünner (de wereld gaat ten onder).

Marret raakt zwanger van een ingenieur die de metingen doet van de ruilverkaveling die rondom het dorp moet gaan plaatsvinden en het begin is van grote veranderingen. Ze krijgt een zoon, Ingwer, die de verteller is van de roman. Zijn grootouders die een kroeg uitbaten nemen zijn opvoeding op zich omdat zijn moeder hiertoe niet in staat is. Ingwer weet uiteindelijk zelfs een universitaire opleiding tot archeoloog af te ronden en gaat wonen en werken in Kiel. Als hij tegen de vijftig loopt en het 70-jarige huwelijksfeest van zijn grootouders aanstaande is, besluit Ingwer een tijd naar Brinkebüll te gaan om hun bij te staan.

Dörte Hansen Middaguur Recensie en Informatie

Vanuit het perspectief van Ingwer vertelt Dörte Hansen het verhaal van een dorpssamenleving in verandering en verwarring. Indringend en zonder vals sentiment schetst ze een beeld van een gemeenschap die zijn wortels compleet dreigt kwijt te raken. Een universeel verhaal dat niet alleen over Noord-Duitsland gaat maar zich net zo goed zou kunnen afspelen in een Drents dorp dat compleet verandert door de komst van windmolens, gaswinning en de geindustiraliseerde landbouw en veeteelt. Of een groot aantal andere Europese plattelandsdorpen.

Middaguur is het definitieve bewijs het grote schrijftalent van Dörte Hansen

Met Middaguur heeft Dörte Hansen zich definitief bewezen als een zeer talentvolle schrijfster die op een mooi, gevoelige, subtiele wijze in staat is om een indringend verhaal, spannend te vertellen. Een verhaal dat tot denken aanzet en waarin, ondanks het dystopische karakter, nergens gemoraliseerd wordt. Kortom Middaguur is een uiterst lezenswaardige roman die gewaardeerd is met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Theo Jordaan

Middaguur

  • Schrijfster: Dörte Hansen (Duitsland)
  • Soort boek: Duitse roman, sociale roman
  • Origineel: Mittagsstunde (2018)
  • Nederlandse vertaling: Lucienne Pruijs
  • Uitgever: HarperCollins
  • Verschenen: 23 april 2019
  • Omvang: 304 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering redactie∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Bijpassende Boeken en Informatie

Dörte Hansen Het oude landDörte Hansen (Duitsland) – Het oude land
Duitse roman, sociale roman
Uitgever: HarperCollins
Waardering redactie∗∗∗∗ (uitstekend)