Ellen Marie Wiseman Olifantenmeisje

Ellen Marie Wiseman Olifantenmeisje recensie, waardering en informatie over de inhoud van de roman. In september 2018 is de roman van Ellen Marie Wiseman – Olifantenmeisje verschenen bij Uitgeverij Kok.

Ellen Marie Wiseman Olifantenmeisje Recensie

Ellen Marie Wiseman Olifantenmeisje Recensie

Soms heb je van die boeken, van die verhalen, waar je echt meteen helemaal gefascineerd in zit; zo’n boek waarvan je al vanaf de eerste bladzijde voorvoelt, dat er een heel aangrijpend verhaal gaat komen, zo’n verhaal met heel veel lagen. Je weet dan ook dat je ook meteen dat je met een heel goede schrijfster te maken hebt. Zo’n boek is Olifantenmeisje en het werd geschreven door de Amerikaanse schrijfster Ellen Marie Wiseman. De roman Olifantenmeisje werd door lezerscommunity Goodreads dan ook uitgeroepen tot Beste Boek van de Maand. Wiseman schreef hiervoor al een drietal romans (waar ik persoonlijk nu zeer benieuwd naar ben!).

Ongenadig harde wereld achter de glitter en glamour van een rondreizend circus

In Olifantenmeisje ontmoeten we Lilly, een meisje van negen wat in de jaren 30 opgesloten zit op de zolder van een groot landhuis, Blackwood Manor. Waarom Lilly door haar ouders op zolder is opgesloten, is voor haarzelf een raadsel en ook voor de lezer, want pas helemaal aan het slot van het boek, komt de waarheid boven tafel. Dan mag Lilly ineens met haar moeder meer naar buiten, mee naar het circus, wat ze al vanuit haar zolderraam had zien staan. Haar moeder verkoopt haar aan het rondtrekkende circus. Lilly is een albino meisje en moet van Merrick, die haar heeft gekocht, jarenlang meespelen in de rariteitenshow van het circus. Ze ontmoet in het circus Cole, de zoon van de olifantentrainer, en ze worden vrienden. Lilly krijgt een bijzondere band met Cole, en ook met de olifanten, waardoor ze het Olifantenmeisje wordt.

Tegelijkertijd maken we kenis met Julia – zij leeft in 1956 en is dan 19. De hoofdstukken over Lilly’s leven en dat van Julia wisselen elkaar steeds af. Julia leefde ook op Blackwood Manor en ze was er diep ongelukkig. Ze is weggelopen van huis en heeft moeite om zich staande te houden in haar leven. Op een dag krijgt ze te horen dat haar vader en moeder zijn overleden en dat zij Blackwood Manor en de bijbehorende paardenfokkerij heeft geërfd. Ze verhuist terug naar het landgoed en ontdekt daar de gruwelijke geheimen over haar verleden. En wie is Lilly, het albino meisje? De minnares van haar vader? Dronk hij daarom zoveel en was hij depressief? Maar als ze inderdaad, zoals ze ergens in vader’s spullen tegenkomt, een zus heeft, is dat dan Lilly? Het verhaal ontvouwt zich steeds verder en komt uiteindelijk tot een dramatische climax. Uiteindelijk lukt het Julia om de gruwelijke cirkel van verkniptheid te doorbreken en het leven ten goede te keren.

Vlot, meeslepend, boeiend en goed gedocumenteerd

Ik vond Olifantenmeisje een prachtig boek! De verhalen van de twee vrouwen, die allebei zo sterk en bijzonder zijn, vond ik sterk en ik werd er door meegenomen. Doordat Lilly een groot deel van haar leven in het circus doorbrengt, word je je als lezer bewust van de behoorlijk harde wereld die achter de glitter en glamour van een rondreizend circus zit. Wiseman heeft duidelijk haar onderzoek gedaan naar de historische achtergronden, wat echt van meerwaarde is voor het verhaal. Wat mij betreft is Olifantenmeisje een dikke aanrader – zeker voor wie van historische romans en psychologische intriges houdt. Ellen Marie Wiseman vind ik een heel goede schrijfster, ze schrijft vlot en meeslepend, heeft haar onderzoek gedaan en weet je als lezer van begin tot het einde te boeien. Ik ga zeker haar vorige drie romans lezen en ik kijk uit naar volgende boeken. Ellen Marie Wiseman – Olifantenmeisje is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Ellen Marie Wiseman – Olifantenmeisje

  • Titel: Olifantenmeisje
  • Schrijfster: Ellen Marie Wiseman (Verenigde Staten)
  • Soort boek: historische roman, sociale roman
  • Origineel: The Life She Was Given
  • Nederlandse vertaling: Roelof Posthuma
  • Uitgever: Uitgeverij Kok
  • Verschenen: september 2018
  • Omvang: 384 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie