Marita de Sterck Duivelskruid

Marita de Sterck Duivelskruid recensie waardering en informatie over de inhoud van het boek. Op 17 augustus 2018 is bij Uitgeverij Querido de Young Adult roman van de Belgische schrijfster Marita De Sterck – Duivelskruid verschenen.

Marita De Sterck Duivelskruid Recensie

Marita de Sterck Duivelskruid Recensie

Een verhaal over de duivel, mystiek en kruiden. Maar eigenlijk een verhaal over vergeven, geheimen, de waarheid, angst en liefde. Marita de Sterck heeft diverse prijzen gewonnen met haar Young Adult boeken, en ik snap waarom. Haar stijl is krachtig met veel gevoel voor de personages en onderhuidse spanning.

Kruiden, duivelsverhalen en een naderende dood

Yara’s oma (omatan) gaat steeds verder achteruit. Haar hele leven wordt Tanne al als een zonderling beschouwd met haar duivelsverhalen en kruiden. Men is dikwijls bang dat zij giftige kruiden gebruikt. Dat ze zeer afgezonderd leeft, doet daar natuurlijk geen goed aan. Tijdens de laatste fase van haar leven, worden Tanne’s duivelswanen heftiger. Ze vertrouwt bijna niemand meer. Wat is er toch gebeurd dat Tanne is geworden wie ze is? Wat heeft de wilg waar omatan zich graag in verschool hiermee te maken? En hoe heeft dat effect gehad op haar dochter Iris en kleindochter Yara?

Een sterk verhaal waarin de schrijnende waarheid zich stukje bij beetje ontspint

Ik houd van de Belgische taal. Het ritme, de woordkeuze, het is allemaal wat melodieuzer. Marita de Sterck heeft de gave om vrij heftige dingen bijna achteloos te schrijven, waardoor het des te harder aan komt bij de lezer. De gedachtesprongen en gevoelens van de hoofdpersonen worden voelbaar wanneer Sterck vertelt. Heel knap hoe zij het voor elkaar weet te krijgen dat je Tanne gaat haten, medelijden met haar krijgt en zelfs een beetje van haar gaat houden. De tijdsprongen maken het verhaal extra spannend. Het houdt je bij de les, zonder dat je verdwaalt in de verwikkelingen. Langzaam ontspint zich de schrijnende waarheid, wat maakt dat je Tanne, haar dochter Iris en diens dochter Yara steeds in een ander daglicht ziet. Een mooi intrigerend verhaal. Anders dan anders. Het schuurt, het schaaft, je voelt je als lezer zo nu en dan best ongemakkelijk. Maar je kunt het boek niet opzij leggen. De relaties tussen de verschillende generaties worden prachtig uitgewerkt. Marita De Sterck – Duivelskruid is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

Marita de Sterck – Duivelskruid

  • Titel: Duivelskruid
  • Schrijfster: Marita de Sterck (België)
  • Soort boek: psychologische roman, young adult roman
  • Leeftijd: 15+ jaar
  • Uitgever: Querido
  • Verschenen: 17 augustus 2018
  • Omvang: 176 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering★★★ (uitstekend) Jolien Dalenberg

Bijpassende Boeken en Informatie