Eric Bauwens – Het adelaarsjong

Eric Bauwens Het adelaarsjong recensie en informatie boek over het tragische leven van de zoon van Napoleon. Op 27 september 2021 verschijnt bij uitgeverij Vrijdag het nieuwe boek van de Vlaamse historicus en biograaf Eric Bauwens.

Eric Bauwens Het adelaarsjong recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Het adelaarsjong, Het tragische leven van de zoon van Napoleon. Het boek is geschreven door FEic Bauwens. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de biografie van de zoon van Napoleon.

Recensie van Jos van Raan

C’est un garçon
Vive Napoleon

(liedje dat in Parijs werd gezongen na de geboorte van de zoon van Napoleon)

Napoleon en zijn tweede vrouw, de Oostenrijkse Marie Louise, hadden samen een zoon voluit Napoleon François Charles geheten, die leefde van 1811 tot 1832. Maar in de geschiedenisboeken wordt hij meestal de koning van Rome of de hertog van Reichstadt genoemd. Of het Adelaarsjong; de adelaar was immers door Napoleon gekozen als symbool van de macht en schoonheid van zijn keizerrijk. De schrijver Victor Hugo verwees als eerste naar de zoon van Napoleon als het Adelaarsjong.

Na Waterloo is hij zelfs kort als vierjarige tot opvolger van Napoleon benoemd onder de naam Napoleon II. Daarmee heeft hij dus een plek in de geschiedenis van Frankrijk verworven. Als zoon van de grote Napoleon en kleinzoon van de Oostenrijkse keizer had hij geen makkelijk leven. Na de val van Napoleon groeide hij op aan het Oostenrijkse hof, waar hij weinig ruimte kreeg om zich te ontplooien. Zijn moeder had andere zaken aan haar hoofd en bemoeide zich weinig met haar zoon.

Hierdoor was hij teleurgesteld in het leven, hoewel hij nog veel probeerde eruit te halen, ondanks zijn zwakke gezondheid. De verhouding en vooral de herinneringen aan zijn vader tegen wie hij opkeek, worden goed beschreven. Ze werkten voor hem als een drijfveer om ooit terug te keren naar Frankrijk om het land te gaan besturen. Die kans werd hem ontnomen door de hoge heren aan het Oostenrijkse hof, waar vooral Metternich, kanselier en minister van Buitenlandse Zaken, de oorzaak van was. Die was bang dat Frankijk weer een machtig land werd.

Er valt desondanks veel te vertellen over zijn bijzondere leven en de Belgische auteur Bauwens heeft uitgebreid studie gemaakt van zijn leven aan de hand van de vele publicaties die eerder waren verschenen. Maar niet alle documenten zijn even betrouwbaar, merkt de auteur in het laatste hoofdstuk op, waarin hij ingaat op de gebruikte bronnen. Er is zelfs een opera geschreven met het adelaarsjong in de hoofdrol. En een film.

Lezenswaardig boek, waarin de lezer een goede indruk krijgt over het tragische leven van de zoon van Napoleon

Het boek bevat een beperkt aantal voetnoten, waardoor niet alle feiten controleerbaar zijn. Het boek is dan ook geen wetenschappelijke studie maar een biografie om lekker te lezen. Bauwens heeft veel leuke details uit de tijd en het leven van de hoofdpersoon en zijn familie en vrienden vermeld. Vooral het leven aan het Oostenrijkse hof komt ruim aan bod.

Na zijn dood wordt hij letterlijk kaalgeplukt door souvenirjagers. Hij wordt bijgezet (de auteur heeft het steeds over begraven) in de Kaisergruft in Wenen. Pas door toedoen van de Nazi’s komt zijn stoffelijk overschot in 1940 terug naar Frankrijk. Het duurt dan nog 28 jaar voordat de zoon van Napoleon eindelijk wordt bijgezet vlakbij zijn vader in de Dome des Invalides in Parijs.

Het boek bevat een lijst geraadpleegde boeken, artikelen en websites, stambomen van de Habsburgers, Bourbons en de familie Bonaparte en een personenregister. Een 15-tal mooie foto’s van portretten verluchtigen het boek dat is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Eric Bauwens Het adelaarsjong Recensie

Het adelaarsjong

Het tragische leven van de zoon van Napoleon

  • Schrijver: Eric Bauwens (België)
  • Soort boek: biografie, geschiedenis
  • Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
  • Verschijnt: 27 september 2021
  • Omvang: 360 pagina’s
  • Prijs: € 27,50 – € 32,50
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ uitstekend)

Flaptekst van het boek over de zoon van Napoleon

Als Napoleon ten val komt, is zijn driejarig zoontje een nachtmerrie voor de Europese machthebbers. In Wenen wordt het prinsje, dat bij zijn geboorte voorbestemd was om de machtigste man ter wereld te worden, weggestopt in een gouden kooi. Hij wordt ‘heropgevoed’ en krijgt zelfs een nieuwe naam. Zijn hele jeugd, die getekend wordt door eenzaamheid en onbegrip, zal de jongen vergeefs zoeken naar zijn identiteit. Is hij Fransman of Oostenrijker? Was zijn vader een held of een schurk? Verteerd door tuberculose zal hij op zijn eenentwintigste sterven zonder het antwoord op zijn vragen te kennen. In de geschiedenisboeken is er voor de zoon van Napoleon geen plaats. De literatuur, het theater, de opera en de film maken dat ruim goed: als ‘adelaarskind’ wordt hij een van de grootste romantische helden aller tijden. Maar meer dan een eeuw na zijn dood wordt zijn nagedachtenis bezoedeld: Hitler wil van hem een symbool van de collaboratie maken.

Eric Bauwens (1960) studeerde Sociale Wetenschappen. Hij werkte lange tijd bij Defensie als stafofficier en gaf les aan de Koninklijke Militaire School. Eerder publiceerde hij de biografie Vader Anseele: Edward Anseele, politicus, ondernemer, mythe.

Bijpassende boeken en informatie