Francine Oomen – Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

Francine Oomen Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? Recensie van Jolien Dalenberg en informatie over de inhoud van het nieuwe kinderboek van Francine Oomen en met tekeningen van Annet Schaap.

Francine Oomen Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? recensie

Rosa voelt zich een mislukking. Ze is vijfentwintig, gestopt met haar opleiding en woont nog bij haar stiefvader thuis, omdat ze niet voor zichzelf kan zorgen. Ok, ze wil daar ook zijn om voor Abel en Eef te zorgen, haar broertje en zusje. Maar eigenlijk… kan ze nauwelijks voor zichzelf zorgen. Ze voelt zich alleen en moet veel denken aan haar vrienden van vroeger: Esther, Jonas en Joya. Ze raapt haar moed bij elkaar en stuurt Esther een mail. Die zal inmiddels wel een steengoede, veelgevraagde psycholoog zijn, in dat verre Amerika. Ze vatten het plan op, om Joya, die ergens in Portugal zit, te gaan opzoeken. Samen met Jonas, die Rosa inmiddels ook heeft weten op te sporen. Het blijkt dat ze alle drie hun “prik” zijn kwijt geraakt, en hopen dat in Portugal terug te vinden. Het belooft een enerverende reis te worden, waarin ze gedwongen worden eerlijk te zijn. Over zichzelf, maar ook over elkaar.

De “hoe overleef ik serie” heeft ongelofelijk veel mensen bereikt. Hoe overleef ik wat ik niemand vertel, borduurt voort op die serie en zal een enorm gevoel van nostalgie weten op te roepen. Te meer omdat de lezers van toen, waarschijnlijk dezelfde leeftijd hebben als Rosa, Jonas, Esther en Joya. Als puber wil je vaak niets liever dan zelfstandig zijn. Maar als je dan eenmaal de leeftijd hebt voor die (droom?) baan, en dat onafhankelijke leven, blijkt het toch niet altijd zo simpel te zijn. En dat is gelijk het grote thema van het boek: vier jong volwassenen, die allemaal worstelen met zichzelf. Schaamte, schuldgevoel, bezorgdheid lijken de boventoon te voeren. Het is misschien wat veel, de hoeveelheid problemen in één boek, in één vriendengroep. Maar Oomen is geloofwaardig en haar personages zijn krachtig en aimabel. Je gaat zonder morren met ze mee.

Gelukkig is er ook een hoop humor, en de vriendschap blijkt, zelfs na al die jaren, supersterk. Een grote kracht van het boek. Je zou bijna zelf onderdeel willen zijn van deze vriendengroep. De afwisseling van de dialogen, mails en spraakberichten geeft het boek wat extra dynamiek. Vooral Rosa leer je zo nog beter kennen. Oomen weet te raken, te ontroeren en te boeien. Hoe overleef ik wat ik niemand vertel is een intens boek dat je niet meer los laat. O. En ook als je vroeger nooit de serie gelezen hebt, is het een aanrader. De kans is groot dat je je (deels) in de personages herkent en je kunt inleven dat waar ze tegenaan lopen. Uiteindelijk doet iedereen maar wat. De één weet alleen wat beter de schijn op te houden dan de ander😉Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg


Francine Oomen Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

  • Auteur: Francine Oomen (Nederland)
  • Tekeningen: Annet Schaap
  • Soort boek: kinderboek
  • Uitgever: Uitgeverij Volt
  • Verschijnt: 12 september 2023
  • Omvang: 282 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 22,50 / € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het kinderboek van Francine Oomen

Wat gebeurt er als je volwassen bent, maar eigenlijk helemaal niet weet hoe dat moet? Als je overweldigende dingen meemaakt, maar die met niemand durft te delen? Als je op slot zit en de sleutel kwijt bent? Wat doe je als je je vrienden én jezelf uit het oog verloren bent? Als alles in je leven anders loopt dan je dacht…

Rosa zit midden in haar quarterlifecrisis, net als haar vrienden Esther en Jonas. Daarom besluit Rooz dat het tijd is voor verandering. Het roer gaat om, en hoe!

Dit boek gaat over eenzaamheid en verbinding, over angst en vertrouwen, over het volgen van je hart en het terugvinden van je prik…

Met veel voiceberichten en onmisbare survivaltips.

Bijpassende boeken