Griet Op de Beeck – Let op mijn woorden

08Griet Op de Beeck Let op mijn woorden recensie en informatie over de inhoud van de nieuwe roman. In september 2019 verschijnt bij Uitgeverij Prometheus het tweede deel in de trilogie van romans van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck.

Griet Op de Beeck Let op mijn woorden Recensie

Fijn, de nieuwe roman van de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck – hoewel het vaak geen vrolijk stemmende boeken zijn, lees ik haar romans heel graag. Het in 2019 verschenen boek Let op mijn woorden is weer precies zo’n boek wat ik met aandacht lees en wat ik bijna niet weg kan leggen.

De roman begint met het leven van de 15-jarige Lise – haar vriendinnen hebben haar te kennen gegeven dat ze niet meer met haar om willen gaan – en ze heeft eigenlijk niemand met wie ze haar onbegrip of verdriet daarover kan delen. Allebei haar ouders zijn vooral heel druk met zichzelf. Lise doet haar best om het gezin bij elkaar te houden en toch maar zo goed mogelijk te leven. Ze krijgt kort een – vrij onschuldige – relatie met een leraar van school.

In het tweede deel van het boek is Liese ruim 10 jaar ouder en werkt ze als arts-assistent en heeft ze een ernstige eet-stoornis ontwikkelt. Wat me raakt is dat ze een vriend heeft, die het er eigenlijk alleen maar over heeft hoe mooi ze is, dat ze zo dun is en zoveel “beheersing” heeft als het over eten gaat. Lise heeft een vriendin die haar probeert te helpen, maar ze ziet haar eigen probleem niet.

Griet Op de Beeck Let op mijn woorden Recensie

Lise blijft maar haar best doen om te voldoen aan een plaatje – dat is wat me enorm raakt in dit boek. Hoeveel vrouwen zijn er niet, die dagelijks zo enorm hun best doen om aan “een plaatje” te voldoen? En hoe weinig echte verbinding heb je dan met jezelf en met anderen? Het is die vraag die door het hele boek doorklinkt “Wie ben ik wanneer ik goed genoeg ben” die het thema van het boek is. En is het dan Lise’s afkomst die zorgt dat ze daar geen antwoord op weet te vinden of is het een veel groter probleem, wat we met z’n allen samen in de wereld hebben gecreëerd?

Boeiende zoektocht naar het antwoord op de vragen: Wie ben ik wanneer ik goed genoeg ben?

Ik heb ook Let op mijn woorden met plezier gelezen – ik kan er niks aan doen: ik hou van de personages van Griet op de Beeck. Ze raken me en ik leef graag met ze mee. De manier waarop Griet op de Beeck de relatie van Lise met eten beschrijft vind ik schrijnend… iets waar we liever niet naar kijken, maar iets waarvan we ook beseffen dat het heel veel voorkomt. Want dat “plaatje” daar moeten veel mensen aan voldoen – en het gevoel van “ik voldoe niet” wordt met veel verschillende strategieën weggewerkt. Ik hoop dan ook dat Lise er in slaagt de verbinding met zichzelf als basis te gaan nemen in haar leven – of dat gebeurt, weten we immers nog niet aan het einde van het verhaal. Let op mijn woorden is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Monique van der Hoeven

Let op mijn woorden

  • Schrijfster: Griet Op de Beeck (België)
  • Soort boek: psychologische roman
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschenen: 16 september 2019
  • Omvang: 383 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van de nieuwe roman van Griet Op de Beeck

Lise weet het niet zo goed, hoe het leven gaat. Niet als ze vijftien is, maar evenmin als late twintiger. Ze vindt nochthans dat ze eigenlijk geen reden tot klagen heeft, zoals de meeste mensen die proberen sterk te zijn en het goed te doen. Dus zij gaat door, en probeert diegene te worden die ze denkt te moeten zijn.

Let op mijn woorden is een roman over hoe de start van ons bestaan onontkoombaar het vervolg bepaalt, zelfs als dat een blinde vlek blijft. Over families die de rangen sluiten. Over morsige liefde en echte connectie. Over de onontkoombaarheid van verlies en het belang van blijven zoeken. Over de angst om te dromen en een diep verlangen naar beter dat misschien wel bestaat voor wie weigert op te geven. Misschien. Een verhaal dat alles blootlegt, behalve dat wat je verwacht.

Griet Op de Beeck schreef met dit boek het tweede deel van haar trilogie, als is het ook perfect autonoom te lezen. In het derde deel zullen alle hoofdpersonages van Het beste wat we hebben en Let op mijn woorden samenkomen in één roman waarin alles wat tot dan toe verhuld bleef voluit mag en moet bestaan.

Bijpassende Boeken en Informatie

Griet Op de Beek Het beste wat we hebben Recensie RomanGriet Op de Beeck – Het beste wat we hebben
psychologische roman
Uitgever: Prometheus
Waardering redactie∗∗∗∗∗ (zeer goed)