Henk Spaan Nouri Recensie

Henk Spaan Nouri recensie waardering en informatie over de inhoud van het boek. Op 16 oktober 2018 is bij Uitgeverij Ambo | Anthos het boek van Henk Spaan Nouri de belofte verschenen. 

Henk Spaan Nouri de belofte Recensie

Henk Spaan Nouri Recensie

Abdelhak Nouri was één van de allergrootste talenten van de Ajax-jeugd. Voetballiefhebber en Ajax-watcher Henk Spaan volgde het talent jarenlang op de voet. Bovendien was hij al vroeg onder de indruk van het uitzonderlijke voetbaltalent van Nouri. Echter op 8 juli 2017 kreeg Nouri tijdens een oefenwedstrijd een hartstilstand en zakte in elkaar. Naar later bleek met ernstige hersenschade tot gevolg. Een veelbelovende voetbalcarrière was door deze gebeurtenis in de knop gesmoord. Extra tragisch is de constatering dat de gevolgen van de hartstilstand wellicht minder ernstig hadden kunnen zijn als er sneller en adequater was gereageerd door de medische staf.

Parallelen tussen de jeugd van Nouri en Henk Spaan

Henk Spaan is erin geslaagd om een mooi en aangrijpend portret te schetsen van een jonge voetballer die aan het begin staat van een veelbelovende carrière. Hij spreekt met veel familie, vrienden en andere betrokkenen. Bovendien kan hij putten uit zijn eigen herinneringen aan de voetballer Nouri en de persoonlijke contacten die hij met hem had. Je kunt zonder enige schroom zeggen dat Henk Spaan groot fan is van de voetballer en de mens Nouri. Hij heeft dan ook een betrokken en persoonlijk portret geschreven.

Mooi en aangrijpend monument voor een op tragische wijze verloren voetbaltalent

Sterk aan het boek is dat Henk Spaan zijn persoonlijke herinneringen aan zijn eigen jeugd verweefd met het verhaal van Nouri. Ze zijn in ongeveer dezelfde wijk van Amsterdam opgegroeid. Zij het dat dit voor Henk Spaan zo’n vier decennia eerder was. Daardoor is Spaan in staat om een mooi vergelijk te maken tussen het opgroeien in de wijk tijdens zijn jeugd en die van Nouri. En het verklaart ook zijn extra betrokkenheid bij het supertalent Nouri. We zullen helaas nooit weten of en zo ja op welke wijze de voetbalcarrière van Nouri tot volle wasdom zou zijn gekomen. Maar Henk Spaan is erin geslaag een mooi en aangrijpend monument te schrijven voor een op een tragische wijze verloren voetbaltalent. Henk Spaan Nouri de belofte is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Theo Jordaan

Henk Spaan – Nouri de belofte

  • Titel: Nouri de belofte
  • Schrijver: Henk Spaan (Nederland)
  • Soort boek: portret, voetbalboek
  • Uitgever: Ambo | Anthos
  • Verschenen: 16 oktober 2018
  • Omvang: 232 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Tags: Ajax, hartstilstand, Nouri
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie