Henri van Booven Tropenwee

Henri van Booven – Tropenwee

Henri van Booven Tropenwee roman over Congo uit 1904 recensie en informatie over de inhoud. Op 16 januari 2023 verschijnt bij uitgeverij Davidsfonds de heruitgave van de roman Tropenwee van de Nederlandse schrijver en biograaf Henri van Booven.

Henri van Booven Tropenwee recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de heruitgave van de roman Tropenwee. Het boek is geschreven door Henri van Booven. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de Congo roman uit 1904 van de Nederlandse schrijver Henri van Booven. De roman is door onze redactie gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Henri van Booven Tropenwee Roman over Congo uit 1904

Tropenwee

  • Schrijver: Henri van Booven (Nederland)
  • Soort boek: Congo roman
  • Eerst uitgave: 1904
  • Uitgever herdruk: Davidsfonds
  • Verschijnt: 16 januari 2023
  • Omvang: 480 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 29,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Flaptekst van de roman over Congo van Henri van Booven

In 1898 trok Van Booven, in dienst van de Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap, naar Congo om er op een handelspost te werken. Onderweg naar het binnenland werd hij echter dodelijk ziek en hij zag zich genoodzaakt naar de kust en Europa terug te keren.

In Tropenwee verwerkte Van Booven dit persoonlijke trauma tot een roman die van de mythe van een aards paradijs in de tropen en van de beschavende aanwezigheid van de Europeaan in Afrika, niets overeind laat. Het is de beschrijving van een helletocht en een zware aanklacht tegen de verdoezeling van de ellende, de ziekten, de hebzucht, de onmenselijkheid, de ontaarding en vooral het grote aantal dodelijke slachtoffers dat de kolonisatie van Midden-Afrika met zich meebracht. Tropenwee groeide uit tot een bestseller en kende herdruk na herdruk, tot de roman in 1948 spoorloos van de literaire radar verdween.

Henri Van Booven (Haarlem, 17 juli 1877 – Den Haag, 31 januari 1964), journalist, schrijver en sportliefhebber, publiceerde vooral proza met een autobiografische basis. Tropenwee was zijn debuut en meteen ook zijn meest succesvolle roman. Later schreef hij de eerste biografie over Louis Couperus (Leven en werken van Louis Couperus, 1933), die hij ten huize van Cyriel Buysse in Den Haag had leren kennen.

Bijpassende boeken en informatie