Historische Verhalen 5

Historische Verhalen 5 recensie en informatie over de inhoud van het boek. Op 28 maart 2021 verschijnt het vijfde deel in de reeks historische verhalen.

Historische Verhalen 5 recensie en informatie

Inmiddels is bundel 5 verschenen van deze uitgever wiens publicaties gebaseerd zijn op historische feiten, maar waar de (amateur)auteurs er een menselijk verhaal aan hebben toegevoegd. Op deze wijze wordt kleur aan de geschiedenis gegeven. Elk verhaal sluit af met een historische achtergrond, waarbij de auteur toelicht wat fictie is en wat historie. Ook ditmaal zijn de gekozen onderwerpen uitermate origineel gekozen en bepaald niet voor de hand liggend. Een dikke pluim voor de auteurs!

De uitgever vat het boek in zijn voorwoord als volgt samen:…vertellingen uit lang vervlogen tijden, maar die toch herkenbaar zijn door de menselijke noot die in elk verhaal terug te vinden is. Liefde, verdriet, teleurstelling, hoogmoed, triomf – het zijn fenomenen van alle tijden.

De bundel bevat 12 verhalen en begint met Elchanan van Paul Christiaan Smis, tien eeuwen voor Christus. Twee herdersjongen David en zijn vriend Elchanan raken verzeild tussen de legers van de Filistijnen en de Israëliërs. David, ditmaal geen held, maar een vrolijke kluns en behoorlijk eigenwijs.

De reuzen Goliath en zijn broer worden gedood door een steen, maar anders dan je zou verwachten. Op deze wijze worden de verschillende Bijbelverhalen over dit onderwerp luchtig verklaard.

Zo wordt de lezer steeds meegenomen op een reis door de wereldgeschiedenis. Van Groenland, waar de laatste Vikingen het moeilijk hebben tot Constantinopel, waar de doden als gevolg van de pestepidemie opgeruimd moeten worden. Ook Van Gogh en de echtgenote van Napoleon Josephine komen langs.

Historische Verhalen 5 Recensiesrc=”https://www.allesoverboekenenschrijvers.nl/wp-content/uploads/2021/02/0002-Boek-Bestellen-1.jpg” alt=”” width=”200″ height=”50″ />

Alle verhalen hebben mij geboeid maar het voorlaatste verhaal het meest. Ahyafs laatste dans van Hay van den Munckhof. De vertelling speelt zich af in het jaar 1064 in het plaatsje Barbastro in Noord-Spanje tijdens de Reconquista. Paus Alexander II had opgeroepen tot een kruistocht tegen de ongelovigen in Spanje en christelijke koningen hebben hieraan gehoor gegeven. Een goed gekozen moment want het kalifaat begon uiteen te vallen. Het leger van Willem van Aquitanië staat al lange tijd voor de poorten van de stad, waarvan de inwoners uitgeput raken. Alyafs maakt deel uit van de harem van al-Baktir, een machtige bestuurder van de stad. We maken hun laatste uren in vrijheid mee. In tegenstelling tot wat de lezer zou verwachten, heerst er in de harem een liefdevolle en zelfs tedere sfeer. …Voor hem ben ik ook een vrouw wier liefde hij niet eenvoudig op kan eisen, maar moet verdienen…

De lezer wordt meegenomen op een boeiende reis door de wereldgeschiedenis

Voordat de volgende dag de poorten geopend worden en alle volwassen mannen van de stad gebruik willen maken van een beloofde vrije aftocht, speelt Ahyaf nog eenmaal met haar luit voor haar heer en dansen de andere vrouwen hun laatste dans.  Zoals verwacht, breekt de christelijke koning de volgende dag zijn belofte en alle mannen worden gedood. Daarop wacht Ahyafs niet en kiest zelf voor de dood om snel bij haar heer te zijn.

Dit verhaal sluit enigszins aan bij een vorige uitgave van Historische Verhalen: Een vluchteling uit Damascus van Key Tengeler (uitgave Historische Verhalen) dat over de voorgeschiedenis gaat van Al-Andalus.

Het boek heeft een klein nadeel, de stijve kaft, waardoor het lezen niet zo makkelijk gaat. Maar de prijs maakt dat ruim goed. Een aanrader met ∗∗∗∗∗ (uitstekend) voor iedereen die even in de geschiedenis wil duiken.

Recensie van Jos van Raan

Historische Verhalen 5

  • Schrijvers: Diverse auteurs
  • Soort boek: verhalen
  • Uitgever: Historische Verhalen
  • Verschijnt: 28 maart 2021
  • Omvang: 246 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het vijfde deel in de reeks historische verhalen

In deze verhalenbundel komt de geschiedenis tot leven. In een divers palet aan vertellingen nemen de auteurs je mee naar allerlei uithoeken van het verleden. Zo lees je onder andere over Ioannis, een houtbewerker die zijn huis niet meer uit kan tijdens de Pest van Justinianus, over een bedroefde Vincent van Gogh die weent over zijn overleden vader, en over het wilde leventje van Josephine, de eigenzinnige echtgenote van Napoleon Bonaparte. Alle vertellingen zijn gebaseerd op historische feiten, maar de auteurs voegen een menselijk verhaal toe en geven zo kleur aan de geschiedenis.

Bijpassende boeken en informatie