Ilja Leonard Pfeijffer – Alkibiades

Ilja Leonard Pfeijffer Alkibiades recensie en informatie over de inhoud van de nieuwe historische roman. Op 23 mei 2023 verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer.

Ilja Leonard Pfeijffer Alkibiades recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de historische roman over de Griekse oudheid Alkibiades. Het boek is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman Ilja Leonard Pfeijffer. De roman is door onze redactie gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Ilja Leonard Pfeijffer Alkibiades recensie

Alkibiades

 • Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer (Nederland)
 • Soort boek: historische roman
 • Uitgever: De Arbeiderspers
 • Verschijnt: 23 mei 2023
 • Omvang: 960 pagina’s
 • Uitgave: gebonden boek / ebook / luisterboek
 • Prijs: € 34,99 / € 19,99 / € 19,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Winnaar Boon Literatuurprijs 2024
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Recensie en waardering van de roman

 • “In Alkibiades brengt Ilja Leonard Pfeijffer deze oud-Griekse politicus, avonturier en bon vivant tot leven. Met veel ironie levert hij niet alleen commentaar op de Atheense, maar ook op de moderne democratie.” (Thomas van den Bergh, HP De Tijd)
 • “Ilja ­Leonard ­Pfeijffer zet met ‘Alkibiades’ een nieuwe standaard voor de historische roman.” (Laurent De Martelaer, HUMO, ∗∗∗∗∗)
 • “Deze zomer heeft u aan één boek genoeg. Met de historische roman Alkibiades levert Ilja Leonard Pfeijffer opnieuw een even heerlijk overdadig als noodzakelijk boek af.” (Sam De Wilde, De Standaard, ∗∗∗∗)

Flaptekst van de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslan ge strijd.

Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

ALKIBIADES

‘De geschiedenis herhaalt zich zelden opzichtig, maar na afloop van de gebeurtenissen blijkt zij dikwijls achter nieuwe maskers en in modieuze kostuums een oud stuk te hebben opgevoerd.’

‘Geen man zal ooit een groot man zijn als hij niet ook een vrouw
durft te zijn.’

‘Het hoogste bereikt te hebben volstaat niet als er bovendien de mogelijkheid bestaat dat te doen op een onnavolgbaar grootse wijze.’

‘Democratie had ons vrijheid gegeven en daarmee een heilige reden waarom wij de oorlog niet mochten verliezen, maar met democratie gingen wij de oorlog niet winnen.’

‘Jouw leven is zo’n overweldigende manifestatie van leven dat zelfs de dood jou niet kan doden. Lang nadat de muren van Athene gevallen zijn, lang nadat de goden hun handen van de wereld hebben afgetrokken en lang nadat de kakofonie van barbaarse talen bezit heeft genomen van de Akropolis, zal de naam Alkibiades nog steeds op lippen van mensen liggen.’

Bijpassende boeken en informatie