Ivan De Vadder – Vertrouwen in verkiezingen

Ivan De Vadder Vertrouwen in verkiezingen. Op 22 januari 2024 verschijnt bij Uitgeverij Ertsberg het nieuwe boek van de Vlaamse politiek journalist Ivan De Vadder. Hier lees je de informatie over de inhoud van het boek en de uitgave. Daarnaast zijn boekbesprekingen en recensie van Vertrouwen in verkiezingen, het nieuwe boek van Ivan De Vadder opgenomen.

Ivan De Vadder Vertrouwen in verkiezingen

Ivan De Vadder is geboren op 9 augustus 1964 in Ukkel. Hij studeerde journalistiek en ging na zijn opleiding werken bij de nieuwsdienst van de televisie. Van 1995 tot 2003 en van 2010 tot 2014 was hij presentator van het VRT actualiteitenprogramma De zevende dag op televisie. In de periode erna was hij politiek commentator bij verschillende programma’s.

Vanaf 2007 schreef hij een aantal boeken die meestal de politiek in België en Vlaanderen als onderwerp hebben. Zijn voorlaatste boek over de Belgische politiek, Wanhoop in Wetstraat, verscheen in 2022. Zijn nieuwste boek, Vertrouwen in verkiezingen, waarover je hier uitgebreide informatie kunt lezen is het vervolg hierop.

Ivan De Vadder Vertrouwen in verkiezingen

Vertrouwen in verkiezingen

  • Auteur: Ivan De Vadder (België)
  • Soort boek: journalistiek boek
  • Uitgever: Ertsberg
  • Verschijnt: 22 januari 2024
  • Omvang: 206 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 22,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over verkiezingen in België

2024 is een belangrijk verkiezingsjaar in Vlaanderen. Op 9 juni kiezen we de Vlaamse, Brusselse, Belgische en Europese parlementsleden, op 13 oktober zijn er gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Die verkiezingen zijn tegenwoordig onderhevig aan de ‘paradox van de democratie’. Volgens die paradox heeft de politiek er in de loop van de tijden alles aan gedaan om zoveel mogelijk burgers te laten participeren: vrouwen zijn toegelaten in 1948, EU-burgers en migranten mogen stemmen, en in 2023 is de leeftijdsgrens zelfs verlaagd tot 16 jaar, weliswaar alleen voor de Europese verkiezingen. Maar nu de groep burgers die medezeggenschap heeft gekregen zo groot mogelijk is geworden, dreigt de burger zelf af te haken, zelfs in een kiessysteem mét opkomstplicht.

Bovendien verdwijnt in Vlaanderen die opkomstplicht in oktober 2024 bij de lokale verkiezingen. Dat wordt wellicht het grootste politieke experiment in jaren. Weten we wie er zal afhaken? Wat zullen de gevolgen zijn van dat politieke experiment? En zijn verkiezingen niet het ultieme middel van burgers om zich politiek uit te spreken, en het beleid bij te sturen? Wie wil die kans dan niet meer grijpen, en riskeert zo geen invloed meer te hebben op zijn politieke toekomst? Vragen die een antwoord krijgen in Vertrouwen in verkiezingen.

Bijpassende boeken en informatie