Rob Hornstra fotoboek Ordinary People

Rob Hornstra – Ordinary People

Rob Hornstra Ordinary People. Op 5 december 2023 verschijnt het boek van de Nederlandse fotograaf Rob Hornstra ter gelegenheid van zijn tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek en over de uitgave. Daarnaast is er aandacht voor de boekbespreking en recensie van Orinary People, het boek van fotograaf Rob Hornstra.

Rob Hornstra Ordinary People

Rob Hornstra is op 14 maart 1975 geboren in Borne, Twente in Overijssel. Van 1994 tot 1998 studeerde Rob Hornstra Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Utrecht. Daarna studeerde hij fotografische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hier studeerde hij in 2004 cum laude af en ontving voor zijn werk de Photo Academy Award.

Daarna startte hij een aantal fotoprojecten in de voormalige Sovjet Unie, IJsland en Nederland. Van deze projecten verschenen respectievelijk de fotoboeken Communism & Cowgirls in 2004, Roots of the Rúntur in (2006) en 101 Billionaires in 2008. De eerste twee fotoboeken verschenen in zeer kleine oplagen en laatste meer omdat het samenviel met de financiële crisis en het aantal miljardairs razendsnel afnam.

Zijn nieuwste fotoboek Ordinaire People waarover je hier veel informatie kunt lezen, verschijnt begin december 2023 ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Fotomuseum in Den Haag.

Rob Hornstra Ordinary People

Ordinary People

  • Fotograaf: Rob Hornstra (Nederland)
  • Soort boek: fotoboek
  • Taal: Engels
  • Uitgever: Lannoo
  • Verschijnt: 5 december 2023
  • Omvang: 320 pagina’s
  • Uitgave; gebonden boek
  • Prijs: € 55,00
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek van fotograaf Rob Hornstra

Uniek licht op de twintigjarige carrière en werkwijze van de fotograaf, waarin de mens steeds centraal staat.

Ordinary People is het eerste overzichtswerk van fotograaf Rob Hornstra. Het boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag van 9 december 2023 t/m 17 maart 2024.

Rob Hornstra heeft tijdens zijn carrière wereldfaam bereikt met zijn maatschappelijk betrokken projecten. In de rijke traditie van de humanistische fotografie – waar onder andere grootheden als Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Walker Evans en Ed van der Elsken toe behoren – legt hij zich er op toe om een menselijk beeld van zijn eigen tijd te schetsen.

Rob Hornstra Ordinary People fotoboek

Dat doet hij – geïnspireerd op de Duitse fotograaf August Sander – al twintig jaar aan de hand van een zelf gedefinieerde lijst van categorieën die als wegwijzer fungeert in de productie van nieuw werk. Het boek Ordinary People geeft een verrassende inkijk in het twintigjarige oeuvre van een bevlogen fotograaf.

Bijpassende boeken

Informatie foto’s van Rob Hornstra

Angarsk, 2007: Masja tijdens de discoavond in de Dom Kultury van Cementfabriek, een buitenwijk van Angarsk. Iedereen raadt ons af om erheen te gaan. Als er een vechtpartij wordt gemeld, komt de politie er niet aan te pas.

Tsjeljabinsk, 2003: Samen met studenten hang ik regelmatig rond bij het Koertsjatovmonument, een plek waar skaters uit Tsjeljabinsk vaak samenkomen. Op een warme zondagmiddag vraagt een groepje of ik met hen meeloop naar een idyllisch meertje in de buurt. Daar fotografeer ik Elfrem en Sveta.

Sotsji, 2009: Elk jaar reist Michail Karabelnikov drieduizend kilometer van zijn woonplaats Novokoeznetsk om in Sotsji vakantie te vieren. Zevendertig jaar lang was hij mijnwerker. Zijn veelbelovende carrière werd abrupt afgebroken toen hij weigerde om lid te worden van de communistische partij, vertelt hij trots.

Saint-Jean-Pied-de-Port, 2022: De slachter, de eerste in een lange slachtlijn, verdooft het varken met een elektroshock en snijdt de keel door. Dan wordt het dier aan de hoeven opgetakeld en volgt een lange weg waarin er hammen, speklappen en bloedworst van worden gemaakt.