James Wood Afgelegen Recensie ∗∗∗

James Wood Afgelegen recensie boekbepreking waardering en informatie over de inhoud van deze roman. In oktober 2018 is bij Uitgeverij Querido de roman verschenen van de Engelse schrijver James Wood Afgelegen.

James Wood Afgelegen Recensie

James Wood Afgelegen Recensie

Alan Querry, een succesvolle projectontwikkelaar uit het noorden van Engeland heeft 2 dochters. Helen , manager van een platenmaatschappij in  Londen en Vanessa, hoogleraar filosofie in het Amerikaanse Saratoga Springs. Met alle drie gaat het eigenlijk niet echt goed. Alans succes lijkt op zijn retour, recessie, tegenwerking, lange ambtelijke procedures, misschien ook wel ook wel de vraag waar dit leven toe leidt? Het struikelpunt lijkt de zorgelijke financiële situatie waar Alan langzaam maar zeker in belandt.

Helen, een snelle en mooie vrouw, altijd succesvol, lijkt het ook wel een beetje gehad te hebben met het leven dat zij leidt. Veel op reis voor haar veeleisende “droombaan”, een tweeling thuis, een man die uiteindelijk ook niet de droomprins lijkt te zijn. En dan Vanessa, altijd al een zorgenkind. Last van depressies al van jongs af aan. Perioden waarin zij bizar en zorgelijk gedrag vertoonde. Nu docent filosofie aan de universiteit van Saratoga Springs. Zij woont samen met haar jongere vriend Yosh. Hij is het die aan Helen vraagt om samen met haar vader Alan langs te komen. Vanessa te ondersteunen. Ook met haar gaat het verre van goed.

Voorzichtige zoektocht van vader en dochters naar hun verleden

Wat volgt is een voorzichtige zoektocht van vader en dochters naar en door een gezamenlijk verleden met daaraan gekoppeld de grote vragen van het leven. Bijna symbolisch wordt de winter en het daarbij horende donkere landschap de grondlegger waarop deze verhalen zich uitrollen. Dus wanneer de sneeuw bijna begint te smelten komen er langzaam scheuren in de pantsers van de hoofdfiguren. Komen er vragen langs over de betekenis van leven en liefde, over geluk en of je dat kunt afdwingen en/of  recht op hebt. En hoe om te gaan met rouwen. En wat te betekenis van dit alles is.

Mooie vragen, mooie beelden, weinig antwoorden

Uiteindelijk blijkt dat zij drieën meer met elkaar verbonden zijn dan dat zij nu ieder in hun dagelijks leven, ver van elkaar, vorm hebben gegeven. En moet dit zo blijven? Mooie vragen, mooie beelden, weinig antwoorden, misschien wat meer inzichten. Dat is de optelsom van deze roman. Wat mij een beetje tegenviel is dat de hoofdpersonen uit Afgelegen gemakkelijk wegkwamen met antwoorden en soms uitvluchten. Dus wat aan de oppervlakte bleven.  En daardoor veel meer duidelijk werd over de onderlinge afstand dan over pogingen deze te overbruggen. James Wood Afgelegen is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Mieke Koster

James Wood – Afgelegen

  • Titel: Afgelegen
  • Schrijver: James Wood (Engeland)
  • Soort boek: Engelse roman, psychologische roman
  • Origineel: Upstate (2018)
  • Nederlandse vertaling: Arie Storm
  • Uitgever: Querido
  • Verschenen: oktober 2018
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Mieke Koster

Bijpassende Boeken en Informatie