Jeroen Thijssen Johannes van Dam Biografie Recensie

Jeroen Thijssen Johannes van Dam Biografie recensie waardering en informatie over het boek. Op 10 november 2018 is bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam Johannes van Dam De biografie van Jeroen Thijssen verschenen.

Jeroen Thijssen Johannes van Dam Biografie

Jeroen Thijssen Johannes van Dam Biografie

Johannes van Dam was decennia lang het enfant terrible van de culinaire journalistiek. Zijn recensies van de restaurants in Amsterdam waren berucht. Bovendien was hij in staat om carrières van koks en de restaurants waar zijn kookten te maken of te breken. Daarnaast was Johannes van Dam door de loop van de jaren een bekende en ook beruchte Amsterdammer geworden. Schrijver en biograaf Jeroen Thijssen heeft zelf een bijzondere ervaring met Johannes van Dam die typerend is voor zijn houding en gedrag. Hij nam zijn eerste roman uit 2007 in ontvangst met de opmerkingen “Dit is het boek van Jeroen Thijssen. Ik ken hem niet”.

Jeroen Thijssen is aan de slag gegaan met te proberen te doorgronden wie Van Dam was, waardoor hij geworden is wie hij was en wat zijn drijfveren waren. Aangezien de hoofdpersoon zelf de neiging had om te mystificeren, zijn de verhalen over zijn familie, zijn herkomst en zijn leven niet altijd even betrouwbaar. Wel duidelijk dat een aantal ingrijpende gebeurtenissen tijdens zijn jeugd een grote invloed hebben gehad op zijn ontwikkeling.

Een traumatisch auto-ongeluk is bepalend voor zijn verdere leven

De meest bepalende gebeurtenis is het auto-ongeluk wat hij in 1963 heeft gehad. Zijn vader bestuurde een auto die te water raakte. Als passagiers weten Johannes en zijn zus levend uit de auto te komen. Helaas overlijdt zijn vader wel. Over deze traumatische gebeurtenis vertelt Johannes van Dam een ander verhaal dan ooggetuigen. Hij beweert zijn zusje te hebben gered. Omstanders zouden niets hebben gedaan om te helpen. En daardoor lukt het niet om zijn vader te redden. Omstanders beweren echter dat ze juist wel hulp hebben geboden.

Johannes van Dam die qua uiterlijk en liefhebberijen sterk op zijn vader moet hebben geleken kent daarna een periode van veel vallen en zo nu en dan opstaan. Al jong is hij een enorme indidualist die zijn eigen gang wenst te gaan. Vaak tegen de klippen en wellicht ook tegen beter weten in. Jeroen Thijssen schets een beeld van een worstelende man met depressieve trekken die vaak een temptatie is voor zichzelf en zijn omgeving. Wel is er al snel één passie in zijn leven en dat zijn bijzondere kookboeken en de culinaire geschiedenis in het algemeen. Mede door zijn werkzaamheden in de kookboekenwinkel bouwt hij een enorme bobliotheek en daarmee gepaard gaande culinaire kennis op.

Na enige jaren in Frankrijk te hebben geleefd, keert Van Dam terug in Amsterdam. Na een aantal omzwervingen wordt hij in 1989 gevraagd door Matthijs van Nieuwkerk om columnist te worden van Het Parool. Iets wat hij met beide handen aangrijpt omdat dit hem een goed en vast inkomen oplevert. Echter zijn columns blijken niet van voldoende niveau te zijn. En na een jaar wordt deze gestopt. Echter de krant laat hem niet vallen en vraagt hem culinair colomnist te worden.

Het privéleven van Johannes van Dam lijkt verre van feestelijk

Dit is het begin van de periode waarin Johannes van Dam een Amsterdamse en zelfs nationale beroemdheid is geworden. Zijn restaurantkritieken zijn binnen korte tijd berucht. Hij is in staat om restaurants en culinaire carrières te maken of breken. Eindelijk is hij de autoriteit die hij altijd heeft willen zijn. Echter of dit uiteindelijk ook  geluk heeft gebracht, is zeer de vraag. Uit het boek komt Johannes van Dam naar voren als een moeilijk te peilen, wat eenzame norse man. Bovendien telt er maar één mening en dat is die van hem zelf. Zelfs als deze aantoonbaar niet klopt.

Zeer goede biografie die het raadsel Johannes van Dam niet helemaal oplost

Ook het privéleven van Johannes van Dam lijkt verre van feestelijk te zijn. Het door hem zelf verklaarde feit dat hij zijn leven een niet praktiserende homoseksueel is, draag bij aan het beeld van een ongelukkige man. Daarnaast gaan, zeker in zijn laatste levensfase, zijn lichamelijke beperkingen hem ernstig in de weg staan. En weerbarstige zijn karakter helpt hem niet. Helaas heeft Jeroen Thijssen niet gebruik kunnen maken van twee mannen die hem zeer na stonden. Zijn vermoedelijk grote liefde Jan Holleman overleed in 2005. Bovendien heeft Ilja van der Laan die hem in de jaren voor zijn dood de persoonlijk assistent was van Johannes van Dam en hem ook verzorgde niet willen meewerken. Ook met Ilja van der Laan raakte Van Dam uiteindelijk trouwens ook weer in onmin.

Alhoewel Jeroen Thijssen een prettig leesbare biografie van heeft geschreven, krijg je toch het idee dat hij het raadsel Johannes van Dam helemaal heeft kunnen oplossen. Desondanks is de biografie van de eerste culinaire paus van Nederland geslaagd te noemen en het lezen zeker waard. Jeroen Thijssen Johannes van Dam De biografie is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Theo Jordaan

Jeroen Thijssen – Johannes van Dam

De Biografie

  • Titel: Johannes van Dam De Biografie
  • Schrijver: Jeroen Thijssen (Nederland)
  • Soort boek: biografie
  • Uitgever: Nieuw Amsterdam
  • Verschenen: 10 november 2018
  • Omvang: 320 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Tags: Johannes van Dam
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie