Klaas ten Holt – De goede dood

Klaas ten Holt De goede dood recensie en informatie over de nieuwe Nederlandse dystopische roman. Op 9 november 2021 verschijnt bij uitgeverij Podium de roman van de Groningse schrijver Klaas ten Holt.

Klaas ten Holt De goede dood recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden de dystopische roman De goede dood. Het boek is geschreven door Klaas ten Holt. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud deze roman van de Nederlandse schrijver Klaas ten Holt.

Klaas ten Holt De goede dood Recensie

De goede dood

  • Schrijver: Klaas ten Holt (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse dystopische roman
  • Uitgever: Podium
  • Verschijnt: 9 november 2021
  • Omvang: 288 pagina’s
  • Prijs: € 20 – € 25
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗ (zeer goed)

Recensie en waardering van de roman

  • Arts Franz Czekalski verhuist samen met zijn dementerende vader naar de kustplaats Houweningen waar hij aan de slag kan als huistarts. In het stadje, mogelijk zelfs in het niet verder aangeduide land, is een beweging aan de macht die geïnspireerd is door fascistisch gedachtengoed. De beweging waarvan zijn vader, voormalig operazanger, een prominent lid was. Alhoewel Franz zelf niet geïnspireerd is door het gedachtengoed, wordt hij al snel deelgenoot van de praktijken van de machthebbers als tot voorzitter wordt gebombardeerd van een feestcommissie die voorbereidingen treft voor de opening van een nieuw strafkamp voor andersdenkenden. Klaas ten Holt heeft een indringende roman geschreven over een maatschappij waarin populisten het voor het zeggen hebben. Zeer drastische en gewelddadige maatregelen tegen andersdenkenden zijn aan de orde van de dag. Franz Czekalski wordt bovendien verliefd op zijn buurmeisje die werkzaam is in de sexclub en een relatie heeft met een van de voormannen van het dorp. Alhoewel hij zich eigenlijk een beetje afzijdig wil houden, kan hij toch niet ontkomen aan het gewelddadige machtsspel dat het stadje in de greep houdt. Op bijna lichtvoetige wijze beschrijft Klaas ten Holt in de moderne roman noir een dystopische maatschappij die niet eens zover van de onze lijkt te staan. Verontrustend en boeiend tegelijkertijd. (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗)

Flaptekst van de roman van Klaas ten Holt

Franz Czekalski, een jonge arts, vindt een baan in het provinciestadje Houweningen. Hij verhuist erheen met zijn dementerende vader, voor wie hij in z’n eentje zorgt. Zijn vader was, naast wereldberoemd operazanger, ook pionier van de Broederbond; een fascistische beweging van het eerste uur. Iets waar de inwoners van Houweningen respect voor hebben want in dit stadje zijn bruinhemden al jaren aan de macht. Toch informeren ze soms beleefd, soms licht dwingend waarom Franz voor zijn vader blijft zorgen. Hier zijn toch oplossingen voor? In Houweningen worden andersdenkenden en onrendabelen geïnterneerd of geëuthanaseerd.

Wanneer Franz door de burgemeester wordt gevraagd een commissie voor te zitten die de feestelijkheden coördineert van een door dwangarbeiders aangelegde dijk, raakt hij verwikkeld in een machtsstrijd. Als hij dan ook nog eens verliefd wordt op zijn buurvrouw Meeke die een relatie heeft met de machtigste man van het dorp, lijken de verhoudingen niet gecompliceerder te kunnen. Tot een van de dwangarbeiders, zoon van de burgemeester en halfbroer van Meeke, uit het kamp ontsnapt en Franz vraagt hem onderduik te bieden. Franz moet beslissen: aan welke kant van de geschiedenis wil hij staan? De goede dood is een meeslepende, schrijnende, subtiel geestige en intense roman.

Bijpassende boeken en informatie