Koen Peeters – Kamer in Oostende Recensie ∗∗∗∗

Koen Peeters Kamer in Oostende recensie en informatie over de inhoud van deze nieuwe roman. Op 29 mei 2019 verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij de nieuwe roman Kamer in Oostende van de Vlaamse schrijver Koen Peeters.

Koen Peeters Kamer in Oostende Recensie en Waardering

Met Kamer in Oostende verklaart schrijver Koen Peeters zijn liefde aan de Vlaamse badplaats Oostende. Niet totaal onvoorwaardelijk, maar toch. Samen met kunstschilder en goede vriend Koen Broucke besluit Peeters gedurende een aantal jaren Oostende te bezoeken en ervaren.

Wie Oostende in de afgelopen jaren wel eens bezocht heeft, weet dat veel in de badplaats tekenen van verval vertoont en het aanzien nauwelijks meer waard is. Echter in het verleden hebben in de stad roemruchte kunstenaars en schrijvers gewoond en gewerkt. De vrienden gaan op zoek naar de sporen die de schilders James Ensor en Léon Spilliaert en schrijvers Hugo Claus, Joseph Roth en Gaston Duribreux in de stad en in hun werk hebben nagelaten.

Koen Peeters Kamer in Oostende

Kamer in Oostende lijkt een hoog autobiografisch gehalte te hebben. Een verslag van een groot aantal bezoeken die de schrijver i gezelschap van zijn vriend Koen Broucke heeft gehad. Tot in detail worden deze belevenissen beschreven. Echter van Koen Peeters liggen Wahrheit und Dichting vaak dicht bij elkaar. Feiten zijn ondergeschikt aan de ervaringen.

Geslaagde en bijzondere impressionistische liefdesverklaring aan een badplaats in verval

Door de ervaringen van oude inwoners van Oostende waarin het verleden van de badplaats nog huist en gesprekken met mannen en vrouwen die de kunstenaars nog gekend hebben, dringt Koen Peeters door in het rijke leven van de stad. Op impressionistische wijze wordt het verleden gekoppeld aan wat er ooit gebeurde of juist niet gebeurde in de stad.

In de roman is ook een aantal schilderijen opgenomen met impressies van vooral het beroemde licht en de zee bij Oostende die het boek nog een extra dimensie geven. Kamer van Oostende is een geslaagde en bijzondere impressionistische liefdesverklaring aan het kunstenaarsverleden aan een badplaats in verval die gewaardeerd is met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Kamer in Oostende

  • Schrijver: Koen Peeters (België)
  • Soort boek: kunstenaarsroman, psychologische roman
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Verschenen: 29 mei 2019
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Inhoud van Kamer in Oostende

Een schrijver vertelt over zijn jarenlange vriendschap met een schilder. Telkens ontmoeten ze elkaar in Oostende, waar ze allebei ooit de liefde van hun leven gevonden hebben. Ze lopen rond in de Stad aan Zee met haar roekeloze talent voor toerisme, fameuze kunstenaars en het zilveren Noordzeelicht.

Zespreken af in hotels, flaneren, dwalen tussen de Oostendenaars. Ze vertoeven in het gezelschap van vissers, Congolezen, tragische architecten, Snoek en Claus, Spilliaert en Ensor. En vrouwen. De schrijver en de schilder zijn nieuwsgierig, soms opdringerig, nooit onbeschoft. Ze ontwikkelen een ironische onderzoeksmethode, het perspectivisme, op zoek naar de Onvoltooid Oostendse Tijd. Niets blijkt dan nog toevallig. In hun ontmoetingen ontdekken ze hoe ze op zeldzame, kostbare, melancholische momenten door elkaars ogen kunnen kijken. Zelfs diep terug in de tijd. Met Kamer in Oostende brengt stilist Peeters een even fijnzinnig als ontroerend boek.

Bijpassende Boeken en Informatie