Levi Henriksen Wer die Goldkehlchen stört

Levi Henriksen Wer die Goldkehlchen stört recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman. In september 2018 is de Duitse vertaling verschenen van de roman van de Noorse schrijver Levi Henriksen – Wer die Goldkehlchen stört. Helaas is er van dit boek (nog) geen Nederlandse vertaling beschikbaar.

Levi Henriksen Wer die Goldkehlchen stört

Levi Henriksen Wer die Goldkehlchen stört Recensie

Scandinavische thrillers zijn geliefd over de gehele wereld. Maar dat is niet het enige genre Scandinavische boeken dat veel gelezen wordt. Ook de humoristische, enigszins absurdistische roman is populair. Een goed voorbeeld is De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson. In dit genre hoort de Noorse schrijver Levi Henriksen ook thuis. Helaas heeft hij in Nederland nog niet echt een groot lezerspubliek weten te bereiken. Dat er nog maar slechts één roman van het vertaald is, Sneeuw valt op gevallen sneeuw (2005), zal hier ook mee te maken hebben. En dat is jammer want de boeken van Levi Henriksen zijn het lezen waard. Henriksen schrijft lichtvoetige romans. In een trekzekere stijl weet hij met compassie humoristische verhalen te vertellen, zonder sentimenteel te worden. In Duitsland is hij geliefder en zijn er meer vertaalde romans van hem verschenen.

Mooie roman over muziek, verwachtingen en waardig ouder worden

Wer die Goldkehlchen stört, de Duitse vertaling van de roman Harpesang die in 2014 in Noorwegen verscheen, is een uitstekend voorbeeld van de kwaliteit van de boeken van Levi Henriksen. Jim, een platenproducer, heeft een beetje genoeg van zijn werk. Als hij tijdens een doopfeest in de kerk een trio, bestaande uit twee vrouwen en een man liederen hoort zingen, raakt hij hiervan helemaal in de ban. Gefascineerd door wat hij heeft gehoord, wil hij met het trio in contact treden om opnames te maken. Hij komt er achter dat het een broer en twee zussen zijn die een lang en bewogen leven hebben geleid. Om zijn doel te bereiken gaat Jim zelfs in het dorp leven waar het trio woont. Langzaam maar zeker weet hij het vertrouwen van de man en de vrouwen te winnen. Hij krijgt hun levensverhalen te horen en slaagt er zelfs in opnames te maken. levi Henriksen vertelt in de roman Wer die Goldkehlchen stört een mooi verhaal over een drietal bijzondere mensen, levens vol muziek en waardig ouder worden. Hij weet dit op een menselijke en humorvolle wijze over het voetlicht te brengen, zonder sentimenteel te worden. Een roman die ook een Nederlandse vertaling verdient. Levi Henriksen – Wer die Goldkehlchen stört is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Levi Henriksen – Wer die Goldkehlchen stört

  • Titel: Wer die Goldkehlchen stört
  • Schrijver: Levi Henriksen (Noorwegen)
  • Soort boek: Noorse roman
  • Origineel: Harpesang (2014)
  • Duitse vertaling: Gabriele Haefs
  • Uitgever: btb Verlag
  • Verschenen: september 2018
  • Omvang: 350 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie