Lex Boon Ananas Boek Recensie

Lex Boon Ananas Boek recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van het boek. Op 4 januari 2019 is bij Uitgeverij Meulenhoff het boek van Lex Boon Ananas verschenen.

Lex Boon Ananas Boek Recensie

Lex Boon Ananas Boek Recensie

Als de vriendin van Lex Boon op het punt staat hem te verlaten krijgt hij als cadeautje een ananasplant. Afkomstig van de IKEA nog wel. Alhoewel hij nog een verwoede poging doet om de breuk te voorkomen door naar Berlijn te reizen waar zijn vriendin met haar nieuwe vriend naartoe is getrokken, is herstel kansloos. Weer terug in Nederland waar hij inmiddels woont op een bouvallige en tochtige zolder in Amsterdam, raakt hij gefascineerd door de ananas.

De fascinerende wereld van de ananas blootgelegd

Om zijn zielepijn te verzachten stort hij zich met volle overgave op de wereld van de ananas. Het blijkt een fascinerende wereld te zijn. Bovendien een wereld waarin jaarlijks zo’n zeven miljard ananassen worden geoogst, veel geld in omgaat, vele tienduizenden mensen van afhankelijk zijn en die op allerlei exotische oorden voetsporen achterlaat. Min of meer toevallig begint Lex Boon zijn zoektocht naar de ananas in Thailand.

In een periode van zo’n vijf jaar houdt Lex Boon zich intensief bezig met de ananas. Hij reist naar Verenigde Staten, China, Ghana, Frankrijk, Costa Rica, Duitsland, Schotland, Nederland en Hawaï. Tijdens zijn reizen bezoekt hij plekken en mensen die belangrijk zijn of zijn geweest. Van de uitvinder van de pizza Hawaï tot Nederlandse kwekers die  met veel moeite een plantage in Ghana in leven houden. Een bezoek aan een een zeventiende-eeuws Schots ananaskasteel en zijn deelname aan het ananascongres in Costa Rica. Op aanstekelijke vaak grappige wijze, niet zonder zelfspot, dist hij een groot aantal wetenswaardigheden over de ananas op. Bovendien lardeert hij zijn verhalen met persoonlijke anekdotes.

Van begin tot einde is Ananas een heerlijk soms hilarisch boek

Van begin tot einde is Ananas een heerlijk boek om te lezen. Lichtvoetig, soms ronduit hilarisch, weet Lex Boon de lezer mee te nemen in de fascinerende wereld van de ananas. En door zijn reisverhalen af te wisselen met zijn persoonlijke wel en wee heeft hij nog een extra dimensie toegevoegd aan het boek. Of de ananas Lex Boon uiteindelijk ook het ultieme geluk heeft gebracht, in ieder geval is hij inmiddels zeer gelukkig met zijn nieuwe grote liefde en twee kinderen. Lex Boon Ananas is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Lex Boon – Ananas

Een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen

  • Titel: Ananas
  • Schrijver: Lex Boon (Nederland)
  • Soort boek: culinair boek, geschiedenisboek
  • Uitgever: Meulenhoff
  • Verschenen: 4 januari 2019
  • Omvang; 224 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Tags: ananas, fruit
  • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie