Lizzy van Leeuwen – Volksvreemd vermaak

Lizzy van Leeuwen Volksvreemd vermaak recensie en informatie over de inhoud van het boek over de Oost en de West op Nederlandse podia voor en tijdens de Duitse bezetting. Op 20 september 2023 verschijnt bij uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van Lizzy van Leeuwen.

Lizzy van Leeuwen Volksvreemd vermaak recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Volksvreemd vermaak. Het boek is geschreven door Lizzy van Leeuwen. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe boek van de Nederlandse cultureel antropoloog en schrijfster Lizzy van Leeuwen..

Lizzy van Leeuwen Volksvreemd vermaak recensie

Volksvreemd vermaak

De Oost en de West op Nederlandse podia voor en tijdens de Duitse bezetting

  • Auteur: Lizzy van Leeuwen (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 20 september 2023
  • Omvang: 208 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 20,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst boek over de Oost en West op Nederlandse podia

Volksvreemd vermaak vertelt het onbekend gebleven, soms hilarische en soms schrijnende verhaal over koloniale medelanders voor en tijdens de Duitse bezetting. Surinamers, Indonesiërs, Antillianen en anderen van kleur konden na 1940 niet terug naar hun land van herkomst. Velen verdienden al sinds de jaren dertig hun boterham – of extra zakgeld – in de wereld van vermaak en vertier.

Na de Duitse inval nam de vraag naar podiumkunst met een uitheems tintje alleen maar toe: mensen snakten naar afleiding van de grauwe werkelijkheid. Voor vele Duitse militairen – tuk op zwarte jazz, krontjong en Javaanse dans – gold hetzelfde, tot grote woede van NSB-leden en andere collaborateurs. Bovendien wilde het Duitse bewind het ‘broedervolk’ niet verontrusten door meteen alles te verbieden. De Kultuurkamer raakte in een crisis en de bezetter bleef worstelen met de ongekende diversiteit. Surinamers, Indonesiërs en andere medelanders speelden met creativiteit en inzet nog lange tijd door op de amusementspodia – totdat voor sommigen het doek alsnog viel. De NSB kreeg haar zin.

Lizzy van Leeuwen is cultureel antropoloog en publicist, onder meer voor De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Ze publiceerde eerder onder meer Ons Indisch erfgoed, De hanenbalken en Indra, een wajangleven.

Bijpassende boeken en informatie