Louis van Dievel De onderpastoor

Louis van Dievel De onderpastoor recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van deze Vlaamse roman. Op 20 februari 2019 verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag de nieuwe roman van de Vlaamse schrijver Louis van Dievel De onderpastoor.

Louis van Dievel De onderpastoor Recensie

Louis van Dievel De onderpastoor Recensie

Zodra het boek gelezen is door de redactie, kun je op deze pagina de Louis van Dievel De onderpastoor recensie boekbespreking en waardering lezen. Ook besteden we aandacht aan de recensie en waardering van de roman door anderen. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden te vinden. Bovendien kun je op deze pagina informatie over de inhoud van de nieuwe roman van Louis van Dievel De onderpastoor lezen.

Louis van Dievel – De onderpastoor

  • Titel: De onderpastoor
  • Schrijver: Louis van Dievel (België)
  • Soort boek: Vlaamse roman
  • Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
  • Verschenen: 20 februari 2019
  • Omvang: 352 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Tags: 1969, jaren 60, katholieke kerk, Vlaanderen
  • Waardering:

Inhoud Louis van Dievel De onderpastoor

Maart 1969: in de parochie van Sint-Gillis-Dendermonde breekt een opstand uit. Het aartsconservatieve bisdom Gent is niet opgezet met het werk van onderpastoor Gilbert Verhaeghen en beslist om hem over te plaatsen. Verhaeghen neemt de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie veel te serieus, vindt bisschop Van Peteghem. De mis in de volkstaal en het altaar naar de gelovigen gekeerd, tot daaraan toe, maar gelovigen moeten vooral luisteren en volgen. De kerk is geen democratie.

De gelovige gemeenschap van Sint-Gillis-Dendermonde denkt daar helemaal anders over en voert drie maanden lang actie voor het behoud van hun populaire en progressieve onderpastoor. Pamfletten bestoken elkaar, misvieringen worden verstoord, er wordt massaal betoogd, het komt zelfs bijna tot een lynchpartij wanneer de hulpbisschop De Kesel naar de rebellerende parochie wordt uitgestuurd.

De onderpastoor is het pakkende relaas van het drama van de katholieke kerk uit die tijd op parochiaal niveau, met onderpastoor Gilbert Verhaeghen als machteloze getuige.


advertentie

Bijpassende Boeken en Informatie