Marijn Heemskerk – De vrouw de baas

Marijn Heemskerk De vrouw de baas recensie en informatie boek over het zoeken naar een feministische kijk op prostitutie. Op 3 september 2024 verschijnt bij uitgeverij Querido Facto geschreven door de journalist en voormalig advocaat Marijn Heemskerk. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijfster en over de uitgave.

Marijn Heemskerk De vrouw de baas recensie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van De vrouw de baas, het nieuwe boek van Marijn Heemskerk, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

  • “Heemskerk gaat te werk met de precisie van een advocaat en de hartstocht van een non-fictieschrijver. Ze houdt haar eigen vooronderstellingen voortdurend tegen het licht. Dat maakt haar werk spannend.” (Karel Smouter, NRC)

Marijn Heemskerk De vrouw de baas

De vrouw de baas

Zoeken naar een feministische kijk op prostitutie

  • Auteur: Marijn Heemskerk (Nederland)
  • Soort boek: feministisch boek, non-fictie
  • Uitgever: Querido Facto
  • Verschijnt: 3 september 2024
  • Omvang: 276 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 22,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over prostitutie van Marijn Heemskerk

In 2010 zit Marijn Heemskerk in een collegezaal in Amerika en hoort ze de vermaarde feministe Catharine MacKinnon zeggen dat de Hollandse legalisering van prostitutie een mislukt experiment is. Prostitutie is de ultieme vorm van onderdrukking van de vrouw en houdt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in stand.

Huh? Zo kijken wij in Nederland toch niet aan tegen prostitutie? Wij zijn toch juist het tolerantste land ter wereld, dat vooropliep bij het afschudden van de verstikkende moraal omtrent abortus, homohuwelijk en prostitutie? Je mag vrij beschikken over je lichaam en als je geld voor seks wilt vragen, dan doe je dat. Nederland maakte in 2000 van prostitutie een normaal beroep. Dát is feminisme.

Wie heeft er gelijk, wil Heemskerk weten. Ze vraagt escorts, raamwerkers, tippelaars en thuiswerkers wat de legalisering voor hen heeft betekend. Ze bezoekt een tippelzone en een festival voor jongeren die klanten strafbaar willen stellen. Ze spreekt feministen die dat ook willen en feministen die daar fel op tegen zijn. Ze loodst ons van de Vrouwenbond tot Verhooging van het Zedelijk Bewustzijn via de Hoerenkongressen naar #MeToo. Bijna vijfentwintig jaar nadat het bordeelverbod werd opgeheven, maakt ze de balans op. Zijn we de goede weg ingeslagen?

Marijn Heemskerk (1980) werkte tien jaar als advocaat. Daarnaast deed ze onderzoek op het gebied van mensenhandel, waardoor ze zich vragen ging stellen bij het Nederlandse prostitutie -beleid. Sinds 2016 schrijft ze non-fictieverhalen over prostitutie en andere maatschappelijke onderwerpen. In 2016 werd haar werk voor De Correspondent bekroond met de Seks & Mediaprijs van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie.

Bijpassende boeken