Mário de Sá-Carneiro – De bekentenis van Lúcio

Mário de Sá-Carneiro De bekentenis van Lúcio recensie en informatie over de inhoud van de de Portugese roman uit 1914. Op 1 mei 2024 verschijnt bij Uitgeverij Nobelman de heruitgave van   De bekentenis van Lúcio de roman uit 1914 uit Portugal. De roman is vertaald door Harrie Lemmens. Hier lees je informatie over de inhoud van de roman, de schrijver, de vertaler en over de uitgave.

Mário de Sá-Carneiro De bekentenis van Lúcio recensie

Zodra er in de media een boekbespreking van De bekentenis van Lúcio, de roman van de Portugese schrijver en dichter Mário de Sá-Carneiro verschijnt, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Mário de Sá-Carneiro De bekentenis van Lúcio

De bekentenis van Lúcio

 • Auteur: Mário de Sá-Carneiro (Portugal)
 • Voorwoord: Arjan Peters
 • Soort boek: Portugese roman
 • Origineel: A Confissão de Lúcio (1914)
 • Nederlandse vertaling: Harrie Lemmens
 • Uitgever: Uitgeverij Nobelman
 • Verschijnt: 1 mei 2024
 • Omvang: 156 pagina’s
 • Uitgave: paperback
 • Prijs: € 21,95
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de Portugese roman uit 1914 van Mário de Sá-Carneiro

De bekentenis van Lúcio van Mário de Sá-Carneirois een heruitgave van het boek dat in 1993 bij de Arbeiderspers verscheen en inmiddels alleen nog antiquarisch verkrijgbaar is. Uitgeverij Nobelman geeft deze kleine roman uit 1914 in een door de vertaler Harrie Lemmens herziene versie uit. Met een voorwoord door Arjan Peters en een nawoord door de vertaler.  

Op 26 april 1916 hulde een jonge Portugese dichter zich in een Parijse hotelkamer in een smoking, slikte vijf flesjes strychnine  en ging op bed liggen. Korte tijd later stierf hij, zesentwintig jaar oud.

In De bekentenis van Lúcio geeft deze dichter, Mário de Sá-Carneiro, een visionair soort zelfportret in de schrijver Lúcio Vaz, hoofdpersoon in zijn novelle. Na een gevangenisstraf van tien jaar wegens moord te hebben uitgezeten besluit hij een bekentenis af te leggen. Hij wil nu eindelijk de ware toedracht uiteenzetten van de misdaad waarvoor hij ten onrechte is veroordeeld. En dan ontvouwt zich stukje bij beetje het verhaal van een liefde en een vriendschap. Van de vriendschap van Vaz met de dichter Ricardo de Loureiro en zijn liefde voor diens vrouw Marta.

Vaz bekruipt het angstaanjagende gevoel dat hij het contact met de werkelijkheid aan het verliezen is en steeds vaker in de ban is van hallucinaties. Een dramatisch, mysterieus en verontrustend verhaal.

Mário de Sá-Carneiro werd op 19 mei 1890 geboren in Lissabon. Hij begon al vroeg te schrijven en raakte rond 1910 bevriend met Fernando Pessoa, met wie hij het tijdschrift Orpheu oprichtte, het startsein voor het modernisme in Portugal. Verbleef, met tussenpozen, geruime tijd in Parijs. Publiceerde korte verhalen, gedichten en deze novelle, De bekentenis van Lúcio. Op 26 april 1916 beroofde hij zich in een Parijse hotelkamer van het leven.

Bijpassende boeken