Martyn Rady – Het rijk van de Habsburgers

Martyn Rady Het rijk van de Habsburgers recensie en informatie over de inhoud van dit geschiedenisboek. Op 12 juni 2020 verschijnt bij Uitgeverij Omnibook de Nederlandse vertaling van The Habsburgs: The Rise and Fall of a World Power van de Engelse historicus Martyn Rady.

Martyn Rady Het rijk van de Habsburgers Recensie en Informatie

In de 10e eeuw begon in Zwitserland  de lange geschiedenis van de Habsburgse vorsten en na de Eerste Wereldoorlog valt het dan opgebouwde grote rijk uiteen.  In deze 1000 jaren komen – ook voor Nederland – bekende heersers voor zoals Karel V en het tragische leven van Frans Jozef en zijn echtgenoot Sisi.  In een vlotte stijl komen alle koningen en keizers van het Habsburgse Rijk aan bod.

Het rijk bestond vanaf de 16e eeuw uit een verzameling landjes en volkeren, die niet bij elkaar paste. Elk met een eigen cultuur en taal. De auteur gebruikt het woord “bouwvallig”. De Duitssprekenden maakten minder dan een kwart van het rijk uit. Deze gebieden waren verworden door huwelijken en oorlogen.

Een verlicht despoot met moderne ideeën

Als beste Habsburger zou je Jozef II kunnen noemen. Een verlicht despoot met moderne ideeën. Zo zorgde hij ervoor dat boeren niet meer beschouwd werden als lijfeigenen. En ook het stijve hofleven pakte hij aan. Hij bemoeide zich met van alles. Van: Doden mochten niet meer gekust worden tot de opera’s van Mozart.

De auteur vertelt ook veel over hun invloed op de geschiedenis en vooral over de 19e eeuw gaat hij in op het culturele leven in Wenen. Keizer Karel I sluit in 1918 de rij. Hij werd opgescheept met een verloren oorlog en zag zijn rijk uiteen vallen.  Door onhandig optreden was een eerzame vrede niet meer mogelijk. Dat deze man door de katholieke kerk zalig is verklaard, staat niet in het boek. Jammer, want de reden waarom dit gebeurde is alleszins discutabel.

Martyn Rady Het rijk van de Habsburgers Recensie

Het boek heeft veel afbeeldingen, een register en een lijst werken “om verder te lezen” en 7 kaarten van het rijk, wat wel nodig is om het verloop van het rijk te kunnen volgen. Ik mis een chronologische lijst met namen van de vorsten met hun echtgenoten en opvolgers.

Rady is hoogleraar Centraal-Europese geschiedenis aan de universiteit  van Londen en heeft meerdere boeken over Oost Europa op zijn naam staan, onder andere een biografie van Karel V.

In vlotte stijl komen alle koningen en keizers van het Habsburgse Rijk aan bod

Vreemd dat tegelijkertijd bij een andere uitgever een soortgelijk boek van Rady is uitgekomen met dezelfde titel, dat zich presenteert als “de  complete geschiedenis van een van de machtigste dynastieën aller tijden “. Omniboek kon hier desgevraagd geen informatie over geven. Ik houd het dan maar op een populaire en een wetenschappelijke versie. Het rijk van de Habsburgers is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Jos van Raan

Het rijk van de Habsburgers

Een duizendjarig vorstengeslacht

  • Schrijver: Martyn Rady (Engeland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Origineel: The Habsburgs: The Rise and Fall of a World Power (2020)
  • Nederlandse vertaling: Rob Hartmans
  • Uitgever: VBK Media
  • Verschijnt: 12 juni 2020
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van het boek over de geschiedenis van de Habsburgers

De Habsburgers: één geslacht, duizend jaar aan de macht. Martyn Rady vertelt hun geschiedenis.

De Habsburgers, onder wie Karel V, Filips II en Maximiliaan, speelden een millennium lang een bepalende rol in de geschiedenis van Centraal-Europa. Ze begonnen de Dertigjarige Oorlog, stopten de opmars van de Ottomanen en namen het op tegen Napoleon. Hun rijk strekte zich in de loop der tijd uit tot Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. In dit toegankelijke, rijk geïllustreerde boek vertelt Martyn Rady hun geschiedenis en laat zien hoe relevant deze familie is voor de geschiedenis van Europa.

Bijpassende boeken en informatie