Mohammed Al Samawi De vossenjacht ★★★★

Mohammed Al Samawi De vossenjacht recensie waardering en informatie over de inhoud van het boek. Op 30 augustus 2018 is bij Uitgeverij HarperCollins het boek met waarbeuerde verhalen verschenen van de schrijver geboren in Jemen Mohammed al Samawi De vossenjacht.

Mohammed Al Samawi De vossenjacht Recensie

 

Mohammed Al Samawi De vossenjacht Recensie

De Vossenjacht. Een boek dat mij achterlaat met een gevoel van onmacht en van hoop. Een boek dat ik nooit gelezen zou hebben als ik me niet aangemeld had bij het project Buddy to buddy. Een project dat Nederlanders koppelt aan nieuwe Nederlanders. Zo werd ik gekoppeld aan een jonge Jemeniet. Een land waar een vergeten oorlog wordt uitgevochten. Een land dat sinds de gruwelijke moord op Kashoggi eindelijk in het nieuws is. Een land waar ik eigenlijk niets van weet, van wist. Op zoek naar boeken stuitte ik over De Vossenjacht.

Een waargebeurd verhaal, het verhaal van Mohammed Al Samawi

Om enigszins te kunnen snappen hoe het leven in een Islamitisch land werkt wijdt Mohammed de lezer in in de gebruiken en rituelen binnen de Islam. Vertelt hij over het verschil in inzicht tussen Sjiieten en Soennieten. Hoe hij op school, maar ook thuis geïndoctrineerd wordt over wat de waarheid is. Vragen stellen wordt niet op prijs gesteld. Er wordt niet getoornd aan de werkelijkheid.

Hij doet dat op zo’n manier dat je als lezer je kennis over dit land enigszins in begrijpelijke taal en begrippen tot je kunt nemen. Vooral omdat hij je meeneemt langs en door zijn eigen twijfels, vragen en ongerijmdheden van dit streng islamitisch leven. Nergens oordeelt hij. Wel bevraagt hij. maakt contact met docenten op de universiteit en raakt bevriend met mensen die andere dingen denken, geloven. Moet hij ze bekeren tot het ware geloof? De Islam. Hij gaat de Bijbel, de Thora en de Koran naast elkaar leggen. Schrikt van de overeenkomsten, struikelt erover. Hoe is dit mogelijk? Waarom al die vijandigheden tussen mensen met verschillende religies.

Bloedstollende zoektocht naar interreligieuze dialoog

Omdat hij niet anders kan is hij stellig van plan zich in te gaan zetten voor meer begrip en dialoog tussen joden, christenen en moslims. Voor vrede. Natuurlijk is dat niet ongevaarlijk. Binnen zijn gezin wordt hij een buitenbeentje. Zijn ouders willen hiervan niets weten. Brengt hij zijn gezin in gevaar met zijn bezigheden? En ja, dat gebeurt. Na zijn omzwervingen langs verschillende banen bij ngo’s, deelname aan verschillende interreligieuze conferenties, contacten met christenen en joden wordt het te heet onder zijn voeten en moet hij vluchten. Jemen uit. Dat is snel gezegd maar zeer ingewikkeld om uit te voeren.

Dan begint de echte Vossenjacht. Een bloedstollend deel van dit boek waarin duidelijk wordt dat Mohammed zich moet overgeven aan voor hem vrijwel onbekenden. Mensen die hij kent van conferenties die hij bezocht, waarmee hij via Facebook ooit contact had gemaakt tijdens zijn zoektocht naar kennis over interreligieuze dialogen. Personen die een netwerk hadden over de hele wereld. Bevlogen jongeren die geloven in vrede. Zonder enige diplomatiek ervaring organiseren zij een reddingsactie aan de andere kant van de wereld. En steeds wanneer je denkt dat het gaat lukken verschijnt er steeds weer een nieuwe beer op de weg.

De vossenjacht is een noodzakelijk boek

Dit boek, De Vossenjacht, heeft mij veel gebracht. Kennis over de Islam, kennis over Jemen. Ook kennis over de waanzin van oorlog, de blinde aangewakkerde vijandigheid. Maar veel meer dan dat een vertrouwen in de jonge generatie. Een generatie die van plan lijkt over de grenzen van religies heen,  elkaar de hand toe te reiken. Een hoopgevend boek, over vrede en vriendschap,door Mohammed Al Salawi geschonken aan elke lezer die het waagt dit boek ter hand te nemen. Zeker nu meer bekend wordt over de onverschilligheid van de wereld jegens Jemen en haar Jemenieten. Een noodzakelijk boek.  Mohammed Al Samawi De vossenjacht is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

Mohammed Al Samawi – De vossenjacht

  • Titel: De vossenjacht
  • Schrijver: Mohammed Al Samawi (Jemen)
  • Soort boek: autobiografische verhalen
  • Origineel: The Fox Hunt (2018)
  • Uitgever: HarperCollins (2018)
  • Verschenen: 30 augustus 2018
  • Omvang; 368 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Tags: islam, Jemen, religie
  • Waardering★★★ (uitstekend) Mieke Koster

Bijpassende Boeken en Informatie