Nico Dijkshoorn – Bijna op de radio

Nico Dijkshoorn Bijna op de radio recensie en informatie over de inhoud van de roman over de band die nooit geschiedenis schreef. Op 29 september 2022 verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap de nieuwe roman van de Nederlandse columnist en schrijver Nico Dijkshoorn.

Nico Dijkshoorn Bijna op de radio recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Bijna op de radio, Over de band die nooit geschiedenis schreef. Het boek is geschreven door Nico Dijkshoorn. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman van Nico Dijkshoorn.

Recensie van Fons van Riet

De titel geeft gelijk prijs waar de inhoud over gaat: Een band die het wilde maken, maar net niet goed genoeg was om op de radio te komen! BIJNA….dus!

Een boek met een verfrissende opzet, alle “spelers” in het boek zijn stuk voor stuk zelf aan het woord, zodat je de karakters goed leert kennen. Het suggereert een interview. In staccatostijl wordt de opkomst en de teloorgang van de band Tire Pressure beschreven. Een band, die in de jaren tachtig zich een weg baande in een klein circuit met name in het Oosten van ons land, met als hoogtepunt een kleine tour door Duitsland.

Jongens met aandoenlijke bravoure; zelfoverschatting versus naïviteit

Fantastisch hoe de schrijver de onderlinge verhoudingen van de bandleden verwoord. Het zijn in het begin nog jongens met een aandoenlijke bravoure; zelfoverschatting versus naïviteit; passievolle ambitie en een onderlinge competitie van testosteron en onwetendheid. Maar alle valse romantiek verdwijnt al snel.

Je leert de muziekindustrie kennen als de “achterkant van het gelijk”. De dingen zoals ze zijn worden hilarisch beschreven, op een mannenwijze, die mij zeer aanspreekt.

Nico Dijkshoorn beschrijft zoals hij ziet en ervaart, je ruikt de verschaalde bierlucht, je ziet het gestuntel in de bezemkast, die als kleedruimte fungeerde en je begrijpt gelijk als hij het volgende beschrijft:
“Alle accordeonisten glimlachen altijd, waarom en hoezo…..”, zegt boer Karel.”
“Er valt namelijk niks te lachen, die dingen wegen 60 kilo”.

Dan het eerste optreden in buurtcentrum Het Orakel. Peter, de gitarist belt de voorzitter van het buurtcentrum op:
“Wanneer kunnen wij het licht erin hangen?”
De voorzitter zegt: “we hebben al licht”.
Vervolgens vraagt Peter of ze samen een lichtplan kunnen maken.
De voorzitter heeft geen idee waarover hij het heeft.
“Wij hebben al een lichtplan. Als het licht uit is, zie je niks en als je het licht aandoet zie je een biljart”.
Peter heeft het ook nog over een volgspotje. De voorzitter denkt dat hij het over een vogel heeft. Vervolgens zegt de voorzitter, dat de band het moet doen met wat er is: Een podium.

Jeugdige muzikale ambitie, die niet waargemaakt kon worden

Dit soort anekdotes volop in het boek, ik smul ervan. Uiteindelijk gaat het niet echt lekker met de band en de onderlinge verhoudingen worden er niet beter op. Ze zeggen in het boek:
“Nu kijken wij terug, maar toen…..toen keken we nog niet terug en het had zo moeten blijven”.

Een boek vol humor, zonder opsmuk geschreven. Het geeft een mooi beeld van een band met jeugdige ambitie, die niet waargemaakt kon worden. Ik houd van de stijl van Nico Dijkshoorn. Hij schrijft zoals hij praat. Gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).


Nico Dijkshoorn Bijna op de radio Recensie

Bijna op de radio

Over de band die nooit geschiedenis schreef

  • Schrijver: Nico Dijkshoorn (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse roman
  • Uitgever: Thomas Rap
  • Verschijnt: 29 september 2022
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 22,99 / € 12,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van de nieuwe roman van Nico Dijkshoorn

In de jaren tachtig vierde de band Tire Pressure in zeer bescheiden kring succes. Van buurtcentrum Het Orakel tot café De Kudt in Weesp en een klein tourtje in Duitsland. Ze waren ooit zelfs bijna op de radio. Maar onderlinge spanningen namen toe en dromen raakten gefnuikt, zeker toen bleek dat manager Danny zijn beloftes niet kon waarmaken. Dertig jaar nadat de band met ruzie uit elkaar ging, worden ze door hem gebeld. Een van hun liedjes blijkt in een televisiecommercial te zitten. Of ze weer eens kunnen babbelen?

Bijpassende boeken en informatie