Philip Pullman – De goede man Jezus en de schurk Christus

Philip Pullman De goede man Jezus en de schurk Christus recensie en informatie over deze Bijbelse roman.

Philip Pullman De goede man Jezus en de schurk Christus Recensie

Ja, de beoordeling van deze roman? Moeilijk. Ik heb absoluut geen kaas gegeten van theologische verhalen en verhandelingen. Dit boek hoort thuis in de serie herschreven Mythen waar ik ook niets van weet, niet mee ben opgegroeid. Wel van het Nieuwe Testament vanwege het katholieke nest waar ik uit kom.

Wat als Maria een tweeling gebaard zou hebben?

Het verhaal gaat dat Maria een tweeling ter wereld brengt. De eerst geborene is Jezus. Hij de sterkste van de twee. Christus is de kleinste, het kwetsbaarste en voorbestemd de koning der Joden te worden. De jongens groeien op. Jezus, de rebel, die maar niet wil deugen. Christus, de bedachtzame, de voorzichtige, die regelmatig bij opstootjes door Jezus aangehaald, de kastanjes voor zijn broertje uit het vuur moet halen.

Op 12 jarige leeftijd verdwijnt Jezus. 3 dagen blijft hij weg, rondzwerfend door Jeruzalem, waar hij op een van de tempels met klei zijn naam heeft achtergelaten. Jaren later nadat Jezus en Christus zich door Johannes hebben laten dopen, blijft Jezus achter en wil net als Johannes de woestijn intrekken om Gods woord te vinden. Christus weet dat zijn broer is voorbestemd. Met hem zal het Koninkrijk Gods op aarde vorm krijgen. Jezus zelf gelooft daar niet zo hard in. Hij trekt erop uit. Hij predikt over goed en kwaad. Dat het God is die de mensheid vraagt het goede te doen. Ongeacht afkomst, religie, kleur, ziekte, rijkdom. Mensen raken geïnspireerd, gaan Jezus volgen.

Wil je echt het goede voor de mensen die je vertegenwoordigt?

Onderweg verricht Jezus goede daden en wonderen. Jezus en Christus raken ver van elkaar verwijderd. Christus vindt dat er een kerk gesticht moet worden. Een tastbare en zichtbare plek, waar ieder kan komen die wil horen over het koninkrijk Gods. Dat Jezus wat meer wonderen moet verrichten om de geloofwaardigheid van zijn verhaal te waarborgen, te laten wortelen. Intussen boekstaaft hij de “reis” van zijn broer en zijn volgelingen, daarin gesteund door de ”vreemdeling” die het belang daarvan voor de toekomst benadrukt.

Philip Pullman De goede man Jezus en de schurk Christus Recensie

Zoals Jezus principieel gelooft in het goede doen en het goede voorleven, gelooft Christus in het institutionaliseren van het goede om haar legitimiteit te waarborgen. Ik vond het een super interessante discussie tussen Jezus en Christus. Regelmatig bedacht ik mij dat zulke discussies wellicht gevoerd worden of in ieder geval zouden moeten worden, in politieke partijen. Naar wie laat je je oren hangen? Wil je echt het goede voor de mensen die je vertegenwoordigt? Welke middelen zet je dan in? En wie zit er echt op je te wachten? Hoe oprecht zijn je principes en uitgangspunten?

Interessante roman met een eeuwenoude actualiteit

Op pagina 154 vat Pullman deze vragen samen in een nog steeds actuele werkelijkheid;
“En van tijd tot tijd zullen de bestuurders van deze kerk verkondigen dat deze of gene natie of dit of dat volk slecht is en moet worden vernietigd, om de aandacht van de mensen af te leiden van hun ellende en hen ertoe aan te zetten hun boosheid op ander te richten,…”. Kortom een interessante roman die ik met rode ogen heb gelezen vanwege een actualiteit die al eeuwen blijkt te bestaan. De roman De goede man Jezus en de schurk Christus is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

De goede man Jezus en de schurk Christus

  • Schrijver: Philip Pullman (Engeland)
  • Soort boek: Bijbelse roman, sociale roman
  • Origineel: The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ (2010)
  • Nederlandse vertaling: Joris Vermeulen
  • Verschenen: 2010
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Omvang; 191 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek 
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Bijpassende Boeken en Informatie