Rob Verschuren Tyfoon Recensie Waardering

Rob Verschuren Tyfoon Recensie Waardering. In maart is de debuutroman van de Nederlandse schrijver Rob Verschuren Tyfoon verschenen bij Uitgeverij In de Knipscheer. 

Rob Verschuren Tyfoon Recensie

Rob Verschuren Tyfoon Recensie Waardering

Tyfoon is de eerste roman van de Nederlandse schrijver Rob Verschuren. Zijn literaire debuut was in 2016 toen zijn verhalenbundel Stromen die de zee niet vinden verscheen bij Uitgeverij In de Knipscheer. Rob Verschuren woont al geruime tijd in het buitenland. De laatste tien jaar is Vietnam de plek waar hij woont en werkt. Tyfoon speelt zich af in een Aziatisch land dat niet nader genoemd wordt, maar sterke overeenkomst lijkt te hebben met Vietnam.

Indringende roman over verloren vriendschap in een verscheurd land

Twee jongens en een meisje groeien op in een klein vissersdorpje. Tijdens de laatste schoolweek, spreken ze de belofte uit voor altijd met elkaar verbonden te blijven. Maar dan breekt er een burgeroorlog uit. Een van de jongens, Vinh, sluit zich aan bij de opstandelingen en vertrekt uit het dorp. De andere jongen Duc en het meisje Mai blijven achter. Duc wordt visser en bezoek op een zekere dag een eilandje voor de kust. Hier ontdekt hij vogelnestjes die verzameld worden om verkocht te worden. Hij zet zijn leven op het spel om de vogelnestjes die op moeilijk bereikbare plaatsen te vinden zijn te verzamelen. Ondanks het feit dat hij trouwt met Mai, is Duc een excentrieke individualist die in zijn eigen wereld leeft.

De bewogen geschiedenis van een land dat sterk lijkt op Vietnam

Vinh keert, na jaren weg te zijn geweest, als overwinnaar terug in het vissersdorp. Hij wordt voorzitter van het volkscomité en krijgt veel macht in het dorp. Zijn streven is om te ontwikkelen tot een moderne stad. Door zijn macht bepaalt hij alles wat er gebeurt. Dit zorgt voor confrontaties tussen Duc en Vinh. En de oude vrienden worden vijanden waartussen Mai probeert te manoeuvreren. Ondanks alles kunnen de drie hoofdpersonen niet loskomen van elkaar en blijven hun levens met elkaar verweven, tot het bittere einde. Rob Verschuren is er in geslaagd om een boeiende debuutroman te schrijven die op een indringende wijze verhaalt over de bewogen geschiedenis van een land dat sterk lijkt op Vietnam. Soms aangrijpend en indringend, met een mooie gelaagdheid. Rob Verschuren – Tyfoon is gewaardeerd met ★★★★★ (zeer goed).

Recensie van Theo Jordaan

Rob Verschuren – Tyfoon Informatie

  • Titel: Tyfoon
  • Schrijver: Rob Verschuren (Nederland)
  • Soort boek: sociale roman, debuutroman
  • Uitgever: In de Knipscheer
  • Verschenen: maart 2018
  • Omvang: 170 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Prijs: € 17,50
  • Waardering★★★★★ (zeer goed) Theo Jordaan

Inhoud Rob Verschuren – Tyfoon

In een bootje onder een paalwoning in de oude visserswijk zitten twee jongens en een meisje. Het is hun laatste schoolweek. Voordat de jongens naar zee gaan, laat het meisje hen beloven dat ze altijd bij elkaar zullen blijven. Wanneer de burgeroorlog uitbreekt, sluit een van de jongens zich aan bij de opstandelingen. Jaren later keert hij terug als officier van het zegevierende leger en schopt het tot voorzitter van het Volkscomité. De ander is een einzelgänger geworden, die zijn eigen occulte rijk heeft in een mysterieuze zwarte grot, waar hij, alleen en zonder hulpmiddelen, zijn leven waagt met het plukken van vogelnestjes. De mensen noemen hem Zwarte Duc. Ondanks de vijandschap die tussen de mannen groeit, blijven de levens van de drie kinderen in het bootje verbonden. Op een dag krijgt Zwarte Duc een geheim te horen dat de bodem onder zijn bestaan wegslaat. Terwijl de stad zich schrap zet voor een naderende tyfoon gaat hij voor de laatste keer naar zijn grot om af te rekenen met het verleden. Tyfoon speelt zich af in een fictief land, dat veel overeenkomsten vertoont met Vietnam. Behalve een ontroerend verhaal over een bijzondere driehoeksverhouding, is het een kroniek van een veranderende samenleving, waarin traditionele waarden goedschiks of kwaadschiks plaats moeten maken voor nieuwe. Het debuut van Rob Verschuren, de verhalenbundel Stromen die de zee niet vinden (2016), werd alom geprezen om zijn stijl en volkomen eigen toon. Renate Dorrestein schreef over deze verhalenbundel: ‘Zo sfeervol, ieder beeld zo raak getroffen: een genot voor alle zintuigen.’

Rob Verschuren informatie

Rob Verschuren (1953) woont sinds het midden van de jaren tachtig in het buitenland. Hij is getrouwd met een Vietnamese en woont tegenwoordig in Vietnam.

Bijpassende Informatie