Sam Shepard – Een dag als geen ander ∗∗∗∗∗

Sam Shepard Een dag als geen ander. Op 28 november 2023 verschijnt bij Uitgeverij Nobelman de Nederlandse vertaling van de verhalenbundel uit 2004 van de Amerikaanse schrijver Sam Shepard. Hier lees je uitgebreide informatie over de schrijver, de inhoud van het boek en de uitgave. Daarnaast is er aandacht voor de boekbesprekingen en recensie van Een dag als geen andere van de Amerikaanse auteur Sam Shepard.

Sam Shepard Een dag als geen ander

Sam Shepard is geboren op 5 november 1943 in Fort Sheridan, Illinois in de Verenigde Staten. Hij was zowel actief als acteur als toneel- en verhalenschrijver. In 1979 won hij de Pulitzerprijs voor drama. Hij schreef zo’n dertig werken voor toneel en vijf scenario’s voor film waarvan Paris, Texas van Wim Wenders, zonder twijfel de bekendste is. Ook speelde hij rollen in zo’n veertig films en regisseerde hij er twee.

Naast werk voor toneel schreef hij twee romans, The One Inside (Die Vanbinnen) en Spy of the First Person (Bespieder van de eerste persoon) dat postuum verscheen. En daarnaast een aantal verhalenbundels zoals Hawk Moon uit 1973,  Motel Chronicles (Motel Californië) uit 1983 en Day out of Days uit 2004 waarover je hier uitgebreide informatie kunt lezen.

Recensie en waardering van Een dag als geen ander van Sam Shepard

 • Het boek van Shepard heeft geen normaal begin, midden en einde. De structuur is niet opeenvolgend maar verticaal. Met behulp van fantasievolle anekdotes, lyrische riffs, schijnbaar levensechte herinneringen en citaten van de oprichters van onze natie boort hij zich door de lagen van onze geschiedenis heen naar het fundament van de Amerikaanse mythe. (Walter Kirn, New York Times)
 • Deze bundel biedt een diepgaande meditatie over sterfelijkheid, identiteit, eeuwigheid, bloedbanden, het verstrijken van de tijd, de essentie van Amerika, de mythologie van het Westen en de mogelijkheden van kunst. Je moet het in volgorde en in zijn geheel lezen. (Kirkus Review)

Allesoverboekenenschrijvers recensie

Dit boek van de Amerikaanse acteur en schrijver Sam Shepard is al in 2004 verschenen maar tot nu toe aan onze aandacht ontgaan. Volkomen onterecht, blijkt na lezing van de vertaling want het is een uitzonderlijk goed boek. Shepard slaagt op zeer bijzondere wijze in om door te dringen tot de ziel van Amerika en de Amerikanen.

In verhalen, overpeinzingen, mijmeringen en gedichten schets hij een beeld van de Verenigde Staten. Als je begint met lezen dan lijkt het boek onsamenhangend, soms zelfs verwarrend maar gaandeweg blijkt het op een ingenieuze wijze in elkaar te steken en worden de verbanden duidelijk. Eenmaal geraakt door het boek van Sam Shepard wordt je er als lezer totaal ingezogen. Het is een caleidoscopisch boek dat de ziel van Amerika op unieke wijze blootlegt, in alle schakeringen, vol met zeer rijke, fascinerende en briljant geschreven verhalen, gewaardeerd is met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Sam Shepard Een dag als geen ander

Een dag als geen ander

 • Auteur: Sam Shepard (Verenigde Staten)
 • Soort boek: verhalen
 • Origineel: Day out of Days (2004)
 • Uitgever: Uitgeverij Nobelman
 • Nederlandse vertaling: Gerrit Brand
 • Verschijnt: 17 december 2023
 • Omvang: 316 pagina’s
 • Uitgave: gebonden boek
 • Prijs: € 29,95
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van het boek met verhalen van Sam Shepard

Een Dag als Geen Ander is een verzameling verhalen die zich voornamelijk afspelen in het fantasierijke landschap van het Amerikaanse Westen, geschreven met de handelsmerken van Sam Shepard: bondige lyriek, filmische details en wrange humor.
Een man die over Highway 90 West reist, komt ’s nachts alleen vast te zitten in een Cracker Barrel-restaurant, waar hij wordt gekweld door een eindeloze herhaling van Shania Twain-nummers uit de luidsprekers boven zijn hoofd.

Een rondzwervende acteur keert tegen beter weten in terug naar zijn geboorteplaats en komt een oude vriend tegen, die vertelt over hun tienerdagen in Tijuana waarin hij auto’s stal, benzedrine scoorde en met hoeren sliep. Een gezin uit Minnesota reist naar het zuiden voor een wintervakantie, maar raakt verstrikt in de gebruikelijke tirannie van het gezinsleven. De schoonheid van het schiereiland Yucatán gaat aan hen voorbij. Een eenzame paardenboer mijmert over Sitting Bull en Beckett te midden van de chaos van spullen in zijn grote, landelijke keuken – van verroeste sporen en Lakota dreamcatchers tot vergeelde afbeeldingen van haviken en galopperende paarden tot ‘snapshots van verschillende zonen in verschillende shirts die verschillende dingen doen, zoals vissen, rijden op muilezels en tractoren; vanuit extreme hoeken genomen, terwijl ze tegen hun verschillende moeders aanleunen.

Een Dag als Geen Ander bestaat uit korte verhalen, teksten en dialogen en plaatst gesprek tegen verhaal, lied tegen herinnering, in een kubistisch contrapunt dat elk stuk uiteindelijk met elkaar verbindt. Het resultaat is een verbluffend werk.

Bijpassende boeken en informatie