Thomas Mann De dood in Venetië ∗∗∗∗∗

Thomas Mann De dood in Venetië recensie waardering en informatie over de inhoud van deze meesterlijke novelle en verhalen. Op 12 maart 2019 verschijnt bij Uitgeverij De Arbeiderspers een nieuwe uitgave van één van de beste boeken van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann De dood in Venetië.

Thomas Mann De dood in Venetië Recensie

Thomas Mann De dood in Venetië Recensie

Waarschijnlijk is De dood in Venetië (Der Tod in Venedig) het bekendste verhaal van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Alhoewel al in 1911 is geschreven en in 1912 verscheen in een gelimiteerde uitgave, heeft de novelle nauwelijks aan kwaliteit en levendigheid ingeboet.

Terwijl Venetië, waar schrijver Gustav von Aschenbach verblijft gebukt gaat onder een dodelijke cholera-epidemie, is hij zelf maar met één ding bezig, zijn fascinatie voor de Poolse jongen Tadzio. Hij verliest zich er totaal in. De liefde voor de jongen zorgt ervoor dat Gustav von Aschenbach onmogelijk Venetië kan verlaten. Wat uiteindelijk zijn eigen dood betekent.

Absoluut hoogtepunt in het rijke oeuvre van Thomas Mann

De Arbeiderspers heeft naast deze novelle nog drie andere bijzondere verhalen toegevoegd, te weten Tristan (1903), het Indische sprookje De verwisselde hoofden (1940) en het verhaal De wet, een verhaal over Mozes. De dood in Venetië is een hoogtepunt in het zeer omvangrijke oeuvre van Thomas Mann en is uitgegroeid tot één van de klassieke verhalen uit de 20e eeuw. Thomas Mann -De dood in Venetië is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Thomas Mann – De dood in Venetië

  • Titel: De dood in Venetië en andere verhalen
  • Schrijver: Thomas Mann (Duitsland)
  • Soort boek: novelle, verhalen
  • Origineel: Der Tod in Venedig (1912)
  • Nederlandse vertaling: Hans Hom, Pé Hawinkels
  • Uitgever: De Arbeiderspers
  • Verschijnt: 12 maart 2019
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Tags: Venetië
  • Waardering∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Inhoud Thomas Mann De dood in Venetië

‘Het ernstigste wat ik sinds De Buddenbrooks geschreven heb,’ zei Thomas Mann over De dood in Venetië (1911). Het ernstigste, dat betekent bij Mann altijd: hier gaat het over hemzelf. Hoofdpersoon in deze novelle is de schrijver Gustav von Aschenbach, wiens indrukwekkende literaire productie gebaseerd is op een leven van Pruisische discipline en ascese. Als hij in Venetië de Poolse jongen Tadzio ontmoet, brengt diens adembenemende schoonheid hem geheel uit balans. Terwijl de stad wordt geteisterd door een cholera-epidemie raakt Von Aschenbach volledig in de ban van de jongen, in wie hij Eros verpersoonlijkt ziet. Een geval van knapenliefde bij een ouder wordende kunstenaar, somber-ironisch en doortrokken van de dood.


advertentie

Bijpassende Boeken en Informatie