Tiya Miles – Alles wat ze dragen kon

Tiya Miles Alles wat ze dragen kon. Op 23 januari 2024 verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar deze slavernijgeschiedenis. Je leest hier alle informatie over de inhoud van het boek. Daarnaast is er aandacht voor de boekbespreking en recensie van Alles wat ze dragen kan, de familiegeschiedenis van de Afro-Amerikaanse schrijfster Tiya Miles.

Tiya Miles Alles wat ze dragen kon

Tiya Miles is geboren op 17 januari 1970  in Cincinnati, Ohio in de Verenigde Staten. Ze is afgestudeerd als historicus en is aangesteld als Michael Garvey Professor of History at Harvard University in Cambridge, Massachusetts.

Alles wat ze dragen kan is het eerste boek van Tiya Miles dat in Nederlandse vertaling verschijnt. Echter ze heeft meer boeken op haar naam staan. Zo verscheen in 2005 haar historische studie Ties That Bind: The Story of an Afro-Cherokee Family in Slavery and Freedom, gevolgd in 2006 doorCrossing Waters, Crossing Worlds: The African Diaspora in Indian Country. In 2010 verscheen The House on Diamond Hill: A Cherokee Plantation Story gevolgd door Tales from the Haunted South: Dark Tourism and Memories of Slavery from the Civil War Era in 2015 en The Dawn of Detroit: A Chronicle of Slavery and Freedom in the City of the Straits in 2017. Haar laatste boek Wild Girls: How the Outdoors Shaped the Women Who Challenged a Nation verscheen in 2023.

Recensie en waardering voor het boek

 • “Een historisch verhaal dat even briljant als teder en moedig wordt vertelt.” (Jill Lepore)

Tiya Miles Alles wat ze dragen kon

Alles wat ze dragen kon

De reis van Ashleys tas, het aandenken van een zwarte familie

 • Auteur: Tiya Miles (Verenigde Staten)
 • Soort boek: Afro-Amerikaanse familiegeschiedenis
 • Origineel: All That She Carried (2022)
 • Nederlandse vertaling: Robert Dorsman
 • Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
 • Verschijnt: 23 januari 2024
 • Omvang: 352 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Prijs: € 23,50
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek van Tiya Miles

In het South-Carolina van de jaren vijftig van de negentiende eeuw verkeert de tot slaaf gemaakte Rose in een crisis: haar dochter Ashley staat op het punt ‘verkocht’ te worden. Ze aarzelt geen moment en pakt een paar dierbare spullen in een katoenen tas, als teken van liefde en om Ashley te helpen overleven. Kort daarop wordt de negenjarige van haar moeder gescheiden en verkocht.

In dit veel geprezen, aangrijpende en heilzame boek onderzoekt de vermaarde historica Tiya Miles de lange weg van die katoenen tas, hoe deze drie generaties lang onder zwarte vrouwen van hand tot hand ging, en pakt ze die tas in figuurlijke zin uit. Ze vergaart een keur aan vrouwen- en familieverhalen en vult zo de beperkte officiële bronnen en archieven aan tot een afgerond geheel. Het resultaat is een bijzonder getuigenis, een onthullend verhaal over slavernij en de periode daarna in de Verenigde Staten.

Bijpassende boeken