Ton van Reen – De lichtverkoper ∗∗∗

Ton van Reen De lichtverkoper recensie waardering en informatie van deze historische roman over Maastricht. Op 18 februari 2019 is bij Uitgeverij In de Knipscheer de historische Maastricht roman van Ton van Reen – De lichtverkoper verschenen. In 2013 is deze roman voor het eerst verschenen. Maar toen allen voor de lezers van het Dagblad De Limburger.

Ton van Reen De lichtverkoper Recensie en Informatie

De Limburgse schrijver Ton van Reen heeft inmiddels een groot oeuvre van romans, verhalen en kinderboeken geschreven. Uit veel zijn boeken spreekt een vrij hoge mate van sociale betrokkenheid en liefde voor het Limburgse land en haar bewoners. Zo ook bij De lichtverkoper, een historische roman die gesitueerd is in het Maastricht van 1873.

Het is de periode waarin de hoofstad van Limburg in de greep was van een aantal machtige fabrieksdirecteuren waarvan de bekendste Petrus Regout het meeste tot de verbeelding spreekt. In de fabrieken waren de arbeidsomstandigheden erbarmelijk. Werkdagen waren lang en zelfs kinderen moesten werken om het gezin van de arbeider een absoluut bestaansminimum te geven. Zowel de fabrikanten als de kerk waren ervan overtuigd dat dit lot door God bepaald was en dat de armen er zich maar in moesten schikken.

Ton van Reen De lichtverkoper Recensie Maastricht roman

Middels de hoofdpersoon van de roman, de 12 jarige Caspar Marres, schetst Van Reen een indringend beeld van de armoede waarin de meeste inwoners van Maastricht probeerde te overleven. Het werk in de fabriek. Het wonen in de Cité Ouvrière, een soort van woonpakhuis dat Regout had laten bouwen om zijn arbeiders te huisvesten en waar de leefomdigheden op zijn best erbarmelijk te noemen waren. In de avonduren is Caspar ook nog actief als verkoper van gaskousjes en lampolie. Hierdoor komt hij in contact met veel mensen. Soms rijker maar vaak nog armer en er slechter aan toe dan hij zelf is.

Schrijnend maar hoopvol portret van de erbarmelijke leefomstandigheden in het Maastricht van 1873

Na een ongeluk in de fabriek waar hij als jonge tiener aan het werk is raakt hij zwaargewond. Hij komt in het ziekenhuis terecht waar hij kennismaakt met Troef. Dit wakkert de wens tot vrijheid, de wens tot een beter bestaan en het bestrijden van onrecht die latent aanwezig waren bij Caspar nog verder aan. Op zijn eigen kracht en met een enorme dosis doorzettingsvermogen weet Caspar een beter bestaan op te bouwen en zich te onttrekken aan de voorbestemde armoede.

De lichtverkoper is een goed geschreven en boeiende historische roman die een schrijnend beeld schets van de erbarmelijke omstandigheden waarin de arbeiders in de jaren 70 en 80 van de 19e eeuw moesten zien te overleven in Maastricht. Daarnaast laat de roman zien hoe meedogenloos overtuigt de grootindustriëlen waren van de rechtmatigheid van hun uitbuiting en hoe ze hierin door vrijwel de gehele katholieke elite gesterkt werden. Alhoewel gesitueerd in Limburg zal het in de rest van Nederland er op een vergelijkbare manier aan toe gegaan zijn. De lichtverkoper is al eerder verschenen als feuilleton in Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Nu is het boek algemeen verkrijgbaar. De lichtverkoper is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Theo Jordaan

De lichtverkoper

  • Schrijver: Ton van Reen (Nederland)
  • Soort boek: historische Maastricht roman, sociale roman
  • Uitgever: In de Knipscheer
  • Verschenen: 18 februari 2019
  • Omvang: 320 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering redactie∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Bijpassende Boeken en Informatie