Torrey Peters – Detransitie, baby

Torrey Peters Detransitie, baby recensie en informatie over de inhoud van de nieuwe Amerikaanse roman. Op 10 mei 2022 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact de Nederlandse vertaling van de roman Transition, Baby van de Amerikaanse schrijfster Torrey Peters.

Torrey Peters Detransitie, baby recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden de roman Transitie, baby. Het boek is geschreven door Torrey Peters. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Torrey Peters.

Recensie van Monique van der Hoeven

De Amerikaanse schrijfster Torrey Peters had met het boek Detransitie, Baby haar internationale doorbraak. En dat is denk ik heel terecht, want het is een bijzonder en krachtig verhaal, wat ons ongelofelijk anders laat kijken naar alle opvattingen en de hokjescultuur die we er als individu of als maatschappij op na houden over gender. Een prachtig verhaal, waarin alle personages tot leven komen en je van dichtbij mee laten kijken in hun leven en hart.

Een van de hoofdpersonen van het verhaal is Reese. Reese is een transgender vrouw, die een goed bestaan voor zichzelf heeft opgebouwd, samen met haar geliefde, Amy. Reese is dol op kinderen en haar grootste wens is om ooit moeder te worden. Als Amy echter besluit dat ze toch weer als man door het leven wil gaan, stort Reese’s wereld in. Ze gaat voor vaak vrouw-vernederende relaties en lijkt haar leven niet goed meer op de rit te krijgen. Amy is verder gegaan als Ames en heeft op zijn werk een relatie gekregen met zijn leidinggevende, Katrina, een cis-gender vrouw. Hoewel de artsen Ames tijdens zijn transitie naar vrouw hebben vertelt dat hij door de behandelingen levenslang onvruchtbaar zal worden, blijkt Katrina toch zwanger van hem.

Voor Ames lijkt het onmogelijk om een “vader” voor zijn kind te zijn, dus wat nu? Misschien zijn er wel ongekende mogelijkheden om het kind op te voeden. En kan Reese daar deel van uitmaken?

Torrey Peters zoekt in haar roman alle grenzen op, die wij als wereld op het gebied van gender, sexualiteit en ouderschap hebben gecreëerd. Wat gebeurt er, als die grenzen er niet zijn? Hoe is het om als trans-vrouw te leven en waarom zou iemand de keuze te maken om in detransitie te gaan?

Een prachtig en fijn leesbaar verhaal over mensen, over transvrouwen, moederschap en vooral ook met een heleboel stof tot nadenken! Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend)

Torrey Peters Detransitie, baby Recensie

Detransitie, baby

 • Schrijfster: Torrey Peters (Verenigde Staten)
 • Soort boek: Amerikaanse roman
 • Origineel: Detransition, Baby (2021)
 • Nederlandse vertaling: Janneke van der Meulen
 • Uitgever: Atlas Contact
 • Verschijnt: 10 mei 2022
 • Omvang: 448 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Prijs: € 20 / € 12,99
 • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de roman van Torrey Peters

Reese had het goed voor elkaar: een liefdevolle relatie met Amy, een appartement in een van de betere wijken van New York, een niet al te vervelende baan. Zo had ze een leven opgebouwd waarvan de meeste trans vrouwen alleen maar kunnen dromen. En ook de vervulling van haar diepste wens – moeder worden – leek nabij. Maar dan besluit Amy om weer als man te gaan leven, en Reeses leven stort in. Sindsdien doet ze er alles aan om haar eenzaamheid te ontvluchten en verslijt de ene getrouwde man na de ander. Ames is evenmin gelukkig. Toen hij besloot om niet meer als trans vrouw te leven hoopte hij dat zijn bestaan makkelijker zou worden, maar deze beslissing kostte hem zijn relatie en hij verloor het enige echte thuis dat hij ooit had. Hij blijft ernaar verlangen het contact met Reese te herstellen. Als Ames’ nieuwe geliefde, Katrina, ontdekt dat ze zwanger van hem is, vat hij een gewaagd plan op: stel dat de ze de baby met z’n drieën grootbrengen?

Bijpassende boeken en informatie