Willem Diepraam – De jaren 70 ∗∗∗∗

Willem Diepraam De jaren 70 fotoboek recensie en informatie over de inhoud en met een essay van Ian Buruma. Op 21 november 2023 verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers het nieuwe boek met foto’s uit de jaren zeventig van de Nederlandse fotograaf Willem Diepraam.

Willem Diepraam De jaren 70 recensie en informatie

Op 13 april 1944 werd Willem Diepraam geboren in Amsterdam. Hij ging in Velsen naar het gymnasium waarna hij medicijnen studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Na twee jaar stapte hij over op de studie niet-westerse sociologie. Hij deed ervaring op al fotoredacteur van het tijdschrift de Student waarna hij besloot om fotograaf te worden.

Ook hij werd lid van  Amsterdams Studenten Corps waar hij bij het dispuutgezelschap Marnix, Freek de Jonge en Bram Vermeulen leerde kennen. Daardoor werd hij later huisfotograaf van cabaretgezelschap Neerlands Hoop.

Zijn carrière als fotograaf kwam al snel op gang en op 28 juli 1968 verscheen zijn eerste foto in het weekblad Vrij Nederland waar hij drie jaar later freelancefotograaf werd. Vanaf deze periode werd Willem Diepraam een gevierd fotograaf waarvan regelmatig foto’s werden gepubliceerd. Bovendien werd zijn werk een aantal keren geëxposeerd.

In het fotoboek De jaren zeventig is een doorsnede van het werk dat Willem Diepraam maakte in deze periode opgenomen. De foto’s zijn niet alleen tekenend voor  een veelzijdig fotograaf maar tonen ook op een zeer betrokken wijze de dynamiek van een veelbewogen decennium. Bovendien wat hij een van de allereersten die zich volledig toelegde op het maken van fotoreportages.

Bijzonder is dat hij deze reportages zowel zeer dichtbij huis maakte als op afgelegen en vaak door oorlog en honger geteisterde gebieden. Bijzonder is ook dat foto’s Willem Diepraam op de een of andere wijze altijd herkenbaar zijn door de directheid van zijn aanpak gekoppeld aan een tijdloze esthetische indringende schoonheid. Kortom een prachtig fotoboek waarin de kwaliteit van zijn werk eens te meer tot uiting komt. Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Willem Diepraam De jaren 70 recensie

De jaren 70

  • Fotograaf: Willem Diepraam (Nederland)
  • Essay: Ian Buruma
  • Soort boek: fotoboek
  • Uitgever: De Arbeiderspers
  • Verschijnt: 21 november 2023
  • Omvang: 136 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 28,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst fotoboek over de jaren zeventig van Willem Diepraam

In 1975 verscheen bij De Arbeiderspers Frimangron. Dit eerste fotoboek van Willem Diepraam vormde de neerslag van een verblijf in Suriname, vlak voordat het land onafhankelijk zou worden. Bijna een halve eeuw later komt hij met De jaren 70, met teksten van Ian Buruma. Dit boek beoogt in ongeveer honderd foto’s (van het Simplisties Verbond tot en met de kroningsrellen in april 1980) een pregnant beeld te geven van het meest bewogen decennium van de vorige eeuw.

‘Stuk voor stuk godsgruwelijk mooi,’ schreef Cyrille Offermans in Zuiderlucht over de foto’s die Diepraam vanaf begin jaren zeventig begon te maken. Ian Buruma becommentarieert dit beeldenscala in een fijnzinnig essay.

Bijpassende boeken en informatie