Y.B. Mangunwijaya – Het mysterie van Mrs. Indonesia

Y.B. Mangunwijaya Het mysterie van Mrs. Indonesia recensie en informatie over de inhoud van de Indonesische roman. Op 8 maart 2023 verschijnt bij Meridiaan Uitgevers de Nederlandse vertaling van de roman uit 1985, Durga Umayi, van de Indonesische schrijver Y.B. Mangunwijaya.

Y.B. Mangunwijaya Het mysterie van Mrs. Indonesia recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op de pagina de recensie en waardering vinden van de roman Het mysterie van Mrs. Indonesia. Het boek is geschreven door Y.B. Mangunwijaya. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de beroemde roman uit 1985 van de Indonesische schrijver Y.B. Mangunwijaya.

Y.B. Mangunwijaya Het mysterie van Mrs. Indonesia recensie

Het mysterie van Mrs. Indonesia

 • Schrijver: Y.B. Mangunwijaya (Indonesië)
 • Soort boek: Indonesische roman
 • Origineel: Durga Umayi (1985)
 • Nederlandse vertaling: Cara Ella Bouwman
 • Uitgever: Meridiaan Uitgevers
 • Verschijnt: 8 maart 2023
 • Omvang: 262 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Prijs: € 24,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Recensie en waardering van de roman

 • “Wat een tekst! Wat een vertaling! Vijftig jaar Indonesische geschiedenis samengeperst in een bedwelmend en ronkend relaas dat zowel wreed, wrang als hilarisch is. Een feest van taal waar de levenskracht van afspat. (…) Mijn complimenten voor de vertaalster. Zij heeft een krachttoer gepleegd. Het voelt helemaal niet aan als een vertaling. Dat is misschien wel het mooiste compliment voor een vertaler. Haar Nederlands is schalks en jazzy.'” (David van Reybrouck)
 • “Mangunwijaya is een tovenaar, laat je vooral door hem meevoeren. Je zult een bizarre, geestige en tragische reis maken, verdrinken in zijn taal en geschokt zijn door de gebeurtenissen. Na afloop dringt pas tot je door waar je bent geweest – en kun je alleen maar applaudisseren voor de sublieme vertaling van Cara Ella Bouwman.” (Dido Michielsen)
 • “Meeslepende, hallucinerend roman over vrouwe Indonesië en haar even verleidelijke als beslissende rol in de bewogen Indonesische geschiedenis. Wat een fantastisch verhaal, ik heb het ademloos en in één vaart uitgelezen.” (Kester Freriks)

Flaptekst van de roman van Y.B. Mangunwijaya

Het mysterie van Mrs Indonesia begint rond 1942, aan het einde van de ‘Nederlandse tijd’ en vertelt over het beeldschone dorpsmeisje Iin Sulinda  later Pertiwi of Tiwi  dat met haar tante meereist om de was te doen in huize Sukarno.

Daar is ze getuige van de Proclamatie waarbij Sukarno de Onafhankelijkheid van het Indonesische volk aankondigt. Ze komt er ook in aanraking met vrijheidsstrijders en neemt uiteindelijk zelf ook actief deel aan de guerrilla. Op een van haar tochten wordt ze door een Nederlandse patrouille gevangengenomen. Een ervaring die haar leven totaal zal veranderen.

Hoe deze Pertiwi zich daarna in het postkoloniale Indonesië weet te handhaven, wordt door rasverteller Mangunwijaya op lichtvoetige wijze uit de doeken gedaan. Tegelijkertijd is het een opmerkelijk meelevend verslag van mensen die verstrikt zijn geraakt in de grote maalstroom van Indonesië’s moderne geschiedenis, én het is een blik van binnenuit, aangezien Mangunwijaya zelf als chauffeur van commandant Suharto (de latere president) ook aan de guerrillastrijd had deelgenomen.

Y. B. Magunwijaya (Ambarawa, Java, 6 mei 1929 – Jakarta, 10 februari 1999) sloot zich in 1945 aan bij een bataljon scholiersoldaten. Na alle geweld tijdens de revolutie werd hij priester en studeerde hij architectuur in Aken. Vaak reisde hij van Aken naar Nederland voor bibliotheekbezoek.

Eenmaal terug in Indonesië ontwierp hij samen met studenten onder andere nieuwe, milieuvriendelijke huizen voor een kampong in Jogjakarta. Behalve als architect, priester en activist, was hij ook werkzaam als schrijver en columnist. Durga Umaji (Het mysterie van Mrs Indonesia) verscheen voor het eerst in 1991.

Bijpassende boeken en informatie