Ahmed Bouanani – De kliniek

Ahmed Bouanani De kliniek recensie en informatie over de inhoud van deze Marokkaanse roman uit 1990. Op 20 november 2020 verschijnt bij Uitgeverij Jurgen Maas de Nederlandse vertaling van de roman L’Hôpital  van de Marokkaanse filmmaker en schrijver Ahmed Bouanani. 

Ahmed Bouanani De kliniek recensie en informatie

Als de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de romanDe kliniek. De roman is geschreven door Ahmed Bouanani. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de enige roman van de Marokkaanse filmmaker en schrijver Ahmed Bouanani.

Toen ik door de ijzeren poort van de kliniek liep leefde ik waarschijnlijk nog.” Dit is de openingszin van deze roman, novelle, geschreven door Bouanani in die uitkwam in 1990.

Een surrealistisch verslag, een hallucinerende novelle, mede gebaseerd op herinneringen van de schrijver. Rond zijn dertigste kreeg hij tuberculose en verbleef voor een half jaar in een kliniek. Een tijd die hem zeer zwaar moet zijn gevallen. In deze roman verblijft het hoofdpersonage, de verteller, nu eens in een kliniek, dan weer in een gevangenis en misschien zelfs in het vagevuur.

Surrealistisch verslag en hallucinerende novelle

De kliniek bemenst door randfiguren uit  de maatschappij. Waarvoor het geen verschil maakt waar zij zijn. Hun “echte leven” buiten is en was wellicht nog veel bizarder dan hun leven nu, achter de ijzeren poort.

De verteller over zijn medebewoners: ”De meesten hebben geen enkele reden meer om te vertrekken, verdwaald als zij zijn in de peilloze diepte van hun dromen.” En over zichzelf: ”Zelf geloof ik dat ik twee weken of een eeuw geleden ben binnengekomen voor één dag, en vervolgens ben vergeten weer weg te aan. Waarheen? Naar een andere tijd, voorbij de muren van de kliniek, waar ik een naam had, een bezigheid een bestaansreden.”

Ahmed Bouanani De kliniek Recensie

De Kegel, een van de bewoners over zijn leven; denk jij dat mensen zoals wij zich de luxe van een geheugen kunnen permitteren? Een verleden met schone luiers, schriften een pennendoos en een schooltas? Een andere gast, de Vrijbuiter, die  verhalen vertelt over groepsverkrachting en het bewusteloos worden van het slachtoffer en hoe fijn dat was. Hoe hij nu, al bloed ophoestend, zich al leugens vertellend door de dag slaat. De verteller, soms ineens terug in zijn jeugd, mijmerend over de geuren en kleuren, de troost van een thuis hebben, een jeugd hebben gehad.

De Ruft, zo met een eigen geschiedenis en een eigen plek binnen dit bonte gezelschap. Hij vertelt over “buiten” toen hij nog wilde deugen en erachter kwam dat je met deugen niet echt ver kwam in de maatschappij. “Spaarcenten krijg je niet door ze met zweet op je voorhoofd bijeen te sprokkelen, maar door vals te spelen, op te lichten, te stelen en te handelen.” Labyrintische dromen van alle bewoners, hallucinerende paupers die door het instituut zwalken en in het gareel worden gehouden door de nodige medicatie, de verveling die er altijd is zodat het erop lijkt dat elke dag opnieuw dezelfde dag begint en elke poging tot welke vastberadenheid dan ook, oplost in het zuur van de dag, van de verveling.

Overtuigend en indringend verslag van een verblijf aan de donkerste randen van het menselijk bestaan

Ahmed Bouanani neemt de lezer mee naar de meest duistere randen van het menselijk bestaan. Daar waar een eigen mening, een eigen initiatief, een eigen idee direct onderdrukt wordt door het systeem, het regime. Dat bepaalt de regels, en degene die om welke reden dan ook niet meekunnen of wellicht zelfs niet mee willen lopen, of struikelt over de uitgezette lijnen  zal terzijde worden geschoven, de mond gesnoerd, of zelfs gedrogeerd als dat het beste werkt. Zeer indrukwekkend en gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

De kliniek

 • Schrijver: Ahmed Bouanani (Marokko)
 • Soort boek: Marokkaanse roman
 • Origineel: L’Hôpital (1990)
 • Nederlandse vertaling: Hester Tollenaar
 • Uitgever: Uitgeverij Jurgen Maas
 • Verschijnt: 20 november 2020
 • Omvang: 160 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Recensie en waardering van De Kliniek

 • “Overtuigend en indringend verslag van een bezoek aan de donkerste randen van het menselijk bestaan.” (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗)
 • “Een melancholischehallucinerendebijtende overdenking.” The New York Review of Books
 • “De kliniek heeft een cultstatus bereikt.” The Brooklyn Rail

Flaptekst van de roman van Ahmed Bouanani

Donker, kafkaiaans, en zeer bijzonder. De kliniek is een opwindende herontdekking. ‘Toen ik door de grote ijzeren poort van de kliniek liep, leefde ik waarschijnlijk nog.’ Zo begint deze hallucinerende en fascinerende roman van Ahmed Bouanani. De naamloze verteller raakt ondergedompeld in een vreemde microkosmos die wordt bevolkt door andere dromers en invaliden, en die met het verstrijken van de tijd – of met het schijnbare verstrijken – steeds meer begint te voelen als een gevangenis of nachtmerrie: de levenden vertegenwoordigen de doden; bureaucratische engelen van de dood eisen de levens van de bonte verzameling gedetineerden een voor een op; herinneringen aan de kindertijd en fantasieën over herrijzenis flitsen door het bewustzijn van de verteller.

Zoals Sadegh Hedayats De blinde uil, de werken van Franz Kafka, of misschien Thomas Manns De Toverberg door een vleesmolen gehaald, is De kliniek is een duikvlucht in zeer levendige, onwerkelijke werelden, en een uiterst bijzondere moderne klassieker.

Schrijver, dichter, illustrator en filmmaker Ahmed Bouanani (1938-2011) was een sleutelfiguur in de Marokkaanse literaire en artistieke scène. De kliniek verscheen voor het eerst in 1990. Het raakte in de vergetelheid tot het opnieuw werd gepubliceerd in Frankrijk en Marokko, wat leidde tot grote lovende kritieken in 2012. In 2016 werd het vertaald naar het Arabisch en in 2018 naar het Engels.

Bijpassende boeken en informatie