Arnon Grunberg – Waarheidsliefde en biefstuk

Arnon Grunberg Waarheidsliefde en biefstuk recensie en informatie over de inhoud van het boek met thematisch gebundelde essays over lezen en schrijver. Op 9 mei 2023 verschijnt bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar dit boek met non-fictie van de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg.

Arnon Grunberg Waarheidsliefde en biefstuk recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Waarheidsliefde en biefstuk, essays over lezen en schrijven. Het boek is geschreven door Arnon Grunberg. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het boek van de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg.

Arnon Grunberg Waarheidsliefde en biefstuk recensie

Waarheidsliefde en biefstuk

Essays over lezen en schrijven

  • Schrijver: Arnon Grunberg (Nederland)
  • Soort boek: essays
  • Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
  • Verschijnt: 9 mei 2023
  • Omvang: 496 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 29,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek met essays van Arnon Grunberg

Als schrijver én lezer weet hij dat lezen onderhandelen is: in ruil voor de tekst levert de lezer zich uit, als die tekst goed genoeg is. Maar soms wordt de grens tussen kunst en religie overschreden en dreigt ook literatuur vraatzuchtig te worden: ‘Als je zelf kwellingen creëert in naam van het schrijven, wordt de afgod van de literatuur een monster dat onverzadigbaar mensenoffers blijft eisen.’

In het voorwoord bij Waarheidsliefde en biefstuk verwoordt Grunberg het zo:

‘De schrijvers die in deze bundel worden behandeld zijn belangrijk geweest voor mijn schrijverschap, de een meer dan de ander. Soms koos ik ze omdat ik meende dat ik het me niet kon permitteren een bepaalde schrijver te negeren. Het toeval speelde een rol – zoals de plek waar je geboren bent een rol speelt in je leven –, maar het is niet puur toeval dat ik me over deze schrijvers heb gebogen en niet over andere. De gedachte dat wat boven komt drijven, dat wat overleeft, slechts een kwestie van geluk is, deel ik niet. Deze bundel is ook een poging me tegen dat idee te verzetten, de vraag te blijven beantwoorden hoe het komt dat bepaalde teksten de lezer fascineren, emotioneren, inspireren en in sommige gevallen zelfs achtervolgen.’

Aan bod komen o.a. J.M. Coetzee, Judith Herzberg, Irmgard Keun, Isaak Babel, Marieke Lucas Rijneveld, Guus Kuijer, Joseph Roth en Arthur Schnitzler. Maar ook de boeken die Grunberg zijn pasgeboren zoon zou aanraden worden behandeld. En de grootheid van Multatuli, aan wie menigeen nog steeds aanstoot zou nemen als men zijn teksten goed zou lezen.

Bijpassende boeken en informatie