Barbara Zoeke – Het uur van de specialisten

Barbara Zoeke Het uur van de specialisten recensie en informatie over de inhoud van deze Duitse roman. Op 16 april 2019 verschijnt de roman Het uur van de specialisten van de Duitse schrijfster Barbara Zoeke bij Uitgeverij Cossee.

Barbara Zoeke Het uur van de specialisten Recensie en Waardering

Als de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de Barbara Zoeke Het uur van de specialisten recensie en waardering vinden. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je hier informatie over de inhoud van de roman Het uur van de specialisten van Barbara Zoeke lezen.

Barbara Zoeke Het uur van de specialisten Recensie en Informatie

Barbara Zoeke – Het uur van de specialisten

  • Titel: Het uur van de specialisten
  • Schrijfster: Barbara Zoeke (Duitsland)
  • Soort boek: historische roman
  • Origineel: Die Stunde der Spezialisten (2017)
  • Nederlandse vertaling: Anne Folkertsma
  • Uitgever: Cossee
  • Verschijnt: 16 april 2019
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering:

Uitgaves van Het uur van de specialisten

Inhoud Het uur van de specialisten

Duitsland, 1940. Max Koenig is hoogleraar Oudheidkunde. Na een val als gevolg van een ongeneeslijke zenuwziekte belandt hij in een ziekenhuis bij Berlijn, waar chronisch zieken vooral op basis van hun werkvermogen worden geclassificeerd. Omdat Koenig in aanwezigheid van de hoofdarts (met een witte doktersjas over zijn zwarte ss-uniform) alle vragen op het registratieformulier naar waarheid beantwoordt, ondertekent hij zijn eigen doodsvonnis. De nazi’s streven in het Derde Rijk naar een ‘gezond volkslichaam’ zonder erfelijke ziektes. Om toekomstige Duitsers voor een ‘levensonwaardig leven’ te behoeden, krijgen de betrokken artsen de vrije hand. Zuster Rosemarie is bezorgd om de bedachtzame Max, Calle met zijn ‘breinbliksem’, juffrouw Elfie die ‘Droomduits’ spreekt en de aanhankelijke kleine Oscar. Hoelang kan zij Max en zijn kleurrijke lotgenoten beschermen?

‘Ons medelijden moet wetenschappelijk en raszuiver georiënteerd zijn, niet filosofisch of sentimenteel,’ krijgt de jonge ss-arts Friedel Lerbe van zijn baas te horen. Hij is blij aan deze geheime Reichssache mee te kunnen werken in plaats van naar het front te moeten. Het medische onderzoek wordt zorgvuldig verricht, ieder detail nauwkeurig gedocumenteerd en ten slotte wordt de ‘menselijke ballast’ uitgesorteerd.

Wat maakt deze roman over dit beladen hoofdstuk van de twintigste eeuw zo fascinerend? Barbara Zoeke bespeelt vele registers, vermijdt elke kitsch, bespaart ons demonisering en horrorscènes en geeft slachtoffers én daders een stem. De ‘banaliteit van het kwaad’ en de ethische dilemma’s van de (medische) wetenschap zijn nog nooit zo overtuigend verwoord als in Het uur van de specialisten.

Bijpassende Boeken en Informatie