Daisy Johnson – Veenland Recensie ∗∗∗∗

Daisy Johnson Veenland recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van deze verhalenbundel en literair debuut. Op 31 januari 2019 verschijnt bij Uitgeverij Koppernik de verhalenbundel van schrijfster Daisy Johnson.

Daisy Johnson Veenland Recensie

Daisy Johnson Veenland Recensie

Veenland is het indrukwekkende debuut van de jonge Engelse schrijfster Daisy Johnson. Als de verhalen heeft ze gesitueerd in het in East Anglia gelegen fenlands. Dit was tot in de 19e eeuw een zoutwatermoeras. Tegenwoordig is het ontgonnen polderland dat net als vele delen van Nederland onder de zeespiegel ligt. Net als de Nederlandse polders kan ook in dit gebied overstroming alleen tegengegaan worden door een gereguleerde waterhuishouding.

Het moeras wringt zich in alle verhalen

De verhalen van Veenland zijn allemaal gesitueerd in dit van water doordrongen gebied, bevolkt met mensen die net zo moerasachtig zijn als in de periode waarin de fenlands nog onontgonnen waren. Het moeras wringt zich in alle verhalen en er hangt een constante dreiging en een bijna lugubere sfeer. Daisy Johnson verwekt in haar korte verhalen ook echo’s van volksverhalen die al eeuwenlang de ronde doen in dit bijzonder gebied.

Pareltjes die het onmiskenbare talent van Daisy Johnson bewijzen

Als verteller in alle verhalen heeft Daisy Johnson gekozen voor vrouwen. Vrijwel altijd sterke vrouwens die zich op de een of andere manier goed weten te handhaven onder de zware omstandigheden waaronder ze leven. De mannen daarentegen zijn vrijwel zonder uitzondering lomp en gedragen zich vaak beestachtig. Alhoewel niet elk verhaal even sterk, zitten er een flink aantal pareltjes tussen die het onmiskenbare talent van Daisy Johnson bewijzen. De beste verhalen blinken uit door indringende beschrijvingen van het moeraslandschap, gekoppeld aan broeierige sexualiteit en in een fantasierijke setting.. Daisy Johnson – Veenland is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Daisy Johnson – Veenland

 • Titel: Veenland
 • Schrijfster: Daisy Johnson (Engeland)
 • Soort boek: verhalenbundel
 • Origineel: Everything Under (2018)
 • Nederlandse vertaling: Callas Nijskens
 • Uitgever: Uitgeverij Koppernik
 • Verschijnt: 31 januari 2019
 • Omvang: 224 pagina’s
 • Uitgave: Paperback 
 • Tags: East AngliaEngeland, moeras
 • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Theo Jordaan

Veenland Uitgaves

Inhoud Daisy Johnson Veenland

Daisy Johnson werd genomineerd voor de Man Booker Prize met haar debuut Everything Under. Haar verhalenbundel Veenland die zich afspeelt in de moerasgebieden van Engeland, verleent het platte, naargeestige landschap een rijke, broeierige atmosfeer. Uit het gebied komen verhalen die folklore en rusteloze fantasie vermengen tot iets geheel nieuws. Te midden van de moerassige paden van het veenland kan een tienermeisje zich uithongeren tot de vorm van een aal. Een huis kan verliefd worden op een meisje en jaloers op haar vriend. Een jongen kan terugkeren uit de dood als een vos.

Bijpassende Boeken en Informatie