Elizabeth von Arnim – De betovering van april

Elizabeth von Arnim De betovering van april recensie en informatie over de inhoud van de Engelse roman uit 1922. Op 4 april 2023 verschijnt bij uitgeverij Signatuur de Nederlandse vertaling van de roman The Enchanted April van de in Australië geboren Britse schrijfster Elizabeth von Arnim.

Elizabeth von Arnim De betovering van april recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman De betovering van april. Het boek is geschreven door Elizabeth von Arnim. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de roman uit 1922 van de in Australië geboren schrijfster Elizabeth von Arnim.

Recensie van Monique van der Hoeven

Ik denk dat “De betovering van april” door Elizabeth Arnim, geschreven in 1922, met stip de meest charmante roman is die ik ooit heb gelezen! Deze roman uit 1922 is in april 2023 in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij Signatuur.

Het boek gaat over twee dames die in Londen een nogal saai leven lijden. Ze kennen elkaar niet, maar lezen toevallig allebei op de Sociëteit de advertentie:

“Aan hen die blauweregen en zonneschijn waarderen. Te huur voor de maand april, an de kust van de Middellandse Zee: klein en gemeubileerd middeleeuws Italiaans kasteel. Het noodzakelijke personeel is aanwezig. Antwoordnummer 1000, The Times”.

Het lijkt niet te kunnen. Maar het blijkt wèl te kunnen voor mevrouw Wilkins en mevrouw Arbuthnot. Ze vinden zelfs nog twee andere dames voor wie het mogelijk wordt: de dominante, oudere mevrouw Fisher en de jonge lady Caroline.

Vier dames die allemaal uit een situatie met “te” komen thuis in Londen en behoefte hebben aan een pauze daarvan… een mooie feministische manier van kijken die in de jaren ’20 duidelijk in opkomst was. Dat wordt bijvoorbeeld ook geïllustreerd door de opmerking van mevrouw Wilkins op het moment dat Lady Caroline in een nogal weinig verhullend gewaad aan het diner verschijnt: “Is het u opgevallen … hoe moeilijk het is om ongepast te zijn zonder mannen”.

Stap voor stap geven de dames zich over aan de immense schoonheid van het kasteel en zijn tuin. Het is helder, San Salvatore heeft het vermogen iedereen de beste versie van zichzelf te laten zijn.

Dat blijkt wonder boven wonder ook nog zo uit te pakken als de beide dames hun echtgenoten uitnodigen om de laatste twee weken van de vakantie samen door te brengen.

Een werkelijk heerlijke roman die ik in één ruk uitgelezen. Grappig is dat het helemaal niet gedateerd lijkt, het zou net zo goed in onze tijd geschreven kunnen zijn.

Een enorme aanrader, zeker voor de zomer! Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).


Elizabeth von Arnim De betovering van april Roman uit 1922

De betovering van april

 • Schrijfster: Elizabeth von Arnim (Engeland)
 • Soort boek: Engelse roman, vakantieroman
 • Origineel: The Enchanted April (1922)
 • Nederlandse vertaling: Kathleen Rutten
 • Uitgever: Signatuur
 • Verschijnt: 4 april 2023
 • Omvang: 285 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Prijs: € 22,99 / € 12,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de roman uit 1922 van Elizabeth von Arnim

Londen, 1922. Mevrouw Wilkins en mevrouw Arbuthnot, ontevreden met hun dagelijks leven en echtgenoten, maken een gedurfd plan: ze gaan op vakantie. Samen besluiten ze te reageren op een advertentie voor een Italiaans kasteeltje in San Salvatore, Italië, voor de hele maand april. Zo wisselen ze het grauwe, regenachtige Londen in voor de warme, stoffige geur van dennen, vijgen- en olijfbomen, pruimenbloesems en glinsterende blauwe zeeën. Ze worden vergezeld door de mooie Lady Caroline en de dominante mevrouw Fisher, ook op de vlucht voor de lasten van hun alledaagse leven. Ieder van hen ontdekt een eigen manier om te leven en lief te hebben.

Bijpassende boeken en informatie