Éric Vuillard De orde van de dag Recensie

Éric Vuillard De orde van de dag recensie waardering en informatie over de inhoud van deze historische roman over de Anschluss. Op 4 september 2018 is bij Uitgeverij Meulenhoff de nieuwe roman van de Franse schrijver Éric Vuillard De orde van de daf verschenen.

Éric Vuillard De orde van de dag Recensie

Éric Vuillard De orde van de dag Recensie

Sinds een jaar of tien schrijft de Franse schrijver Éric Vuillard voornamelijk zogenaamde recits. Hiermee wordt bedoeld op feiten gebaseerde fictie, ook wel feitenrelaas genoemd. In De orde van de dag beschrijft hij op briljante en ontluisterende wijze twee gebeurtenissen in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De totstandkoming van de financiering door Duitse fabrikanten van de Nazi’s in 1933 en de Oostenrijkse Anschluss in 1938.

Hoe Duitse fabrikanten de Nazi’s financierden en wat ze ervoor terug kregen

Allereerst een bijeenkomst op 20 februari 1933 in Berlijn. Directeuren van de grootste bedrijven van Duitsland, zoals Krupp, Opel, IG Farben en Siemens, kwamen bijeen met de nazi-top in het kantoor van Hermann Göring. Zij sloten een pakt waarmee ze de nazi’s financierden. Tijdens de Oorlog kregen de fabrieken er goedkope arbeidkrachten voor terug die afkomstig waren uit de concentratiekampen. Vullard weet haarscherp te verwoorden hoe misdadig de handelswijze van de fabrikanten was. Bovendien weet hij vlijmscherpe verbanden met het heden te leggen.

De Oostenrijkse Anschluss in 1938

Vijf jaar later, tweede deel van de roman, vertelt het verhaal van de Oostenrijkse Anschluss in 1938. Haarscherp tekent Vuillard de wijze waarop Hitler de Anschluss, of misschien beter gezegd, de annexatie van Oostenrijk afdwong bij de Oostenrijkse dictator Schussnigg afdwong. Daarnaast het poltieke spel dat gespeeld werd door Duitse minister van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek bij de Britse premier Chamberlain. Er werd voor gezorgd dat tijdens het diner het bericht van de Anschluss Chamberlain bereikte. Echter Von Ribbentrop hield zijn gevolgd zo bezig dat er op dat moment slechts op beperkte mate op gereageerd kon worden. Met alle gevolgen vandien.

De Duitse propaganda sprak van een ware zegentocht die de Duitsers maakten bij binnenkomst in Oostenrijk. Weliswaar werden de Duitse door de meeste Oostenrijkers zeer welkom geheten. Echter de intocht verliep traag en moeizaam. Veel langzamer dan gepland en bovendien stond een flink deel van het rollend materiaal met pech aan de kant van de weg.

Fascinerend, briljant geschreven en ontluisterend

In de korte roman De orde van de dag weet Éric Vuillard vlijmscherp, in korte schetsen, een aantal doorslaggevende gebeurtenissen in de aanlop naar de Tweede Wereldoorlog te schetsen. Gebeurtenissen waarvan de echo’s tot op de dag van vandaag doorklinken. Hij baseert zich volledig op feiten. Maar door te kiezen voor een roman die hem toch wat vrijheden geeft en bovendien zijn talent om in een paar woorden een sfeer te schetsen, is deze vorm nog indringender dan een historisch boek. De roman De orde van de dag, is fascinerend en briljant geschreven maar ook ontluisterend. Hij ontving er terecht de belangrijkste Franse literaire prijs Prix Goncourt 2017 voor. Éric Vuillard De orde van de dag is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Theo Jordaan

Éric Vuillard – De orde van de dag

 • Titel: De orde van de dag
 • Schrijver: Éric Vuillard (Frankrijk)
 • Soort boek: historische roman
 • Origineel: L’ordre du jour (2017)
 • Nederlandse vertaling: Liesbeth van Nes
 • Uitgever: Meulenhoff
 • Verschenen: 4 september 2018
 • Omvang: 158 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek/Ebook
 • Tags: Anschluss, Jaren 30, Oostenrijk
 • Prix Goncourd 2017
 • Waardering∗∗∗∗∗ (uitmuntend) Theo Jordaan

Inhoud Éric Vuillard De orde van de dag

Een ijzersterke reconstructie van de gebeurtenissen in de aanloop naar WOII. 20 februari 1933: op een winterse dag in Berlijn ontmoeten vierentwintig Duitse topfabrikanten en nazi-hoogwaardigheidsbekleders elkaar in het geheim in het gebouw van de Rijksdag. Het doel: financiële ondersteuning voor de opmars van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en haar vreeswekkende leider. Deze ontmoeting zet de toon voor een nationale instemming die afgrijselijke gevolgen zal hebben.

12 maart 1938: de annexatie van Oostenrijk. De media vereeuwigen het beeld van een oppermachtig gemotoriseerd leger. Maar achter Goebbels’ imponerende propaganda ontvouwt zich een ander schouwspel: de tanks stranden massaal in de straten van Oostenrijk en doen de zorgvuldig georkestreerde mythe wankelen.

Het ware verhaal van de Anschluss – een opeenstapeling van kleine krachtmetingen, nerveuze telefoontjes en vulgaire bedreigingen – onthult een heel ander, minder glorieus beeld. De overwinning is niet het resultaat van heroïsche vastberadenheid, maar van intimidatie en bluf. Éric Vuillard ontmantelt op overtuigende en ironische wijze de mythe van de glorieuze annexatie en schreef daarmee een spannende en intrigerende roman.

Bijpassende Boeken en Informatie